Bouře Elsa dorazila k severu Floridy, větší škody nezpůsobila

Tropická bouře Elsa postupuje podél západního pobřeží amerického státu Florida a přináší do regionu vydatné srážky. Dramatické škody nebo výpadky proudu ale nezpůsobila. Živel nakrátko nabral sílu hurikánu prvního stupně na pětibodové škále, načež opět zeslábl na tropickou bouři. Americkou pevninu měla Elsa podle poslední předpovědi Národního střediska pro hurikány (NHC) zasáhnout kolem poledne na severu Floridy.

Kolem 08:00 místního času (14:00 SELČ) se bouře nacházela u záhybu floridského pobřeží severně od města Tampa a provázel ji vítr o maximální rychlosti 105 kilometrů v hodině.

Výstraha před hurikánem či tropickou bouří platila asi pro tři sta kilometrů dlouhý úsek pobřeží od Tampy na sever, NHC varovalo před prudkým deštěm a rizikem záplav i ve státech Georgia a Jižní Karolína. Ty by Elsa měla zasáhnout ve středu večer a ve čtvrtek.

Při postupu podél západu Floridy bouře zdá se způsobila relativně mírné škody. V jižněji položených městech Cape Coral a Fort Myers byla výstraha odvolána, Tampa a okolí patrně vyvázly bez újmy, píše AP. „Máme štěstí, že dnes ráno vidíme jen minimální škody a záplavy,“ uvedla na Twitteru starostka Tampy Jane Castorová, která zároveň vyzvala obyvatele k opatrnosti.

Bouře Elsa se přiblížila k Floridě. Pobřeží bičuje vítr a silné vlny (zdroj: EBU)

Dvě energetické společnosti, které zajišťují dodávky elektřiny pro Tampu a okolí, ráno hlásily jen necelých pět tisíc zákazníků bez proudu. Letiště v Tampě v úterý v 17:00 přerušilo provoz, počítalo ovšem s jeho rychlým obnovením.

Elsa během noci a středečního rána postupovala na sever skoro rovnoběžně se západním pobřežím Floridy a očekávalo se, že se nad pevninou stočí na východ. V noci zesílila na hurikán první kategorie, následně ale opět zeslábla a oblast mezi městy Gainesville a Tallahassee by měla zasáhnout jako tropická bouře. Kromě bleskových záplav na severu Floridy hrozila také tornáda, výstraha v tomto směru byla vydána i pro části západní a centrální Floridy.

K pobřeží Floridy se blíží hurikán Elsa
Zdroj: Octavio Jones/Reuters

Silný vítr a vydatné lijáky Elsa v úterý přinesla na ostrovy Key West, kde zaplavila ulice. Jako hurikán byla klasifikovaná i na konci minulého týdne, pak ale zeslábla na tropickou bouři. Nejdříve se prohnala přes Barbados, Svatou Lucii a Dominikánskou republiku a další karibské ostrovy, přičemž způsobila nejméně tři úmrtí.

Na Kubě před jejím příchodem evakuovali asi 180 tisíc obyvatel, nakonec však Elsa Kubu velkých záplav ušetřila, a naopak v částech země pomohla naplnit vodní nádrže. Podle předběžných odhadů způsobila Elsa na Svaté Lucii škody až 12 milionů dolarů (téměř 260 milionů korun) a 5,3 milionu dolarů (skoro 115 milionů korun) na Jamajce.