Trump Organization a její finanční ředitel čelí obžalobě z daňových podvodů

Horizont ČT24: Trumpova kampaň a obvinění z daňových podvodů (zdroj: ČT24)

Firma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a její dlouholetý finanční ředitel Allen Weisselberg byli v New Yorku obžalováni z rozsáhlých daňových podvodů, píše agentura AP. Weisselberg a právníci firmy obvinění odmítli. Prokuratura má ale odlišný názor. „Není lepší případ společnosti, která by se měla zodpovídat ze svých činů,“ řekl prokurátor Carey Dunne.

Donald Trump je opět na scéně. Bývalý prezident znovu pořádá velké mítinky se svými fanoušky a kritizuje současné vedení Bílého domu. Stále víc se spekuluje o jeho kandidatuře v roce 2024. Do cesty se mu teď ale postavili vlivní hráči. Newyorští prokurátoři, kteří obvinili jeho rodinný podnik z rozsáhlých daňových podvodů.

Podle obžaloby Trump Organization a Allen Weisselberg od roku 2005 do letošního roku obírali stát a město New York o peníze z daní tím, že vypláceli odměny vysoce postaveným manažerům firmy mimo účetní knihy. 

Třiasedmdesátiletému Weisselbergovi, který pro Trumpa pracuje 48 let, se podle prokurátorů podařilo daňovým úřadům zatajit příjmy v hodnotě 1,76 milionu dolarů, a to včetně nájemného za byt na Manhattanu, školného svých dětí a peněz na leasing auta.

Obžaloba čítá patnáct bodů, na nichž se objevují obvinění z daňových podvodů a falšování obchodních záznamů. „Zosnovali to nejvýše postavení manažeři, z čehož společnost a oni sami těžili, jelikož se jim tajně zvyšovaly mzdy na úkor státních a federálních daňových poplatníků,“ uvedl prokurátor Carey Dunne.

Kauza Trumpovi může zkomplikovat politickou budoucnost

Samotný Trump v této fázi vyšetřování obviněn nebyl. Obžaloba, které nyní jeho firma čelí, by však podle agentury Reuters mohla ohrozit její vztahy s bankami a obchodními partnery. Nejnovější vývoj by také mohl Trumpovi zkomplikovat politickou budoucnost v době, kdy začíná opět pořádat velká setkání s potenciálními voliči a uvažuje o tom, zda se bude ucházet o prezidentské křeslo v roce 2024.

obrázek
Zdroj: ČT24

Proti bývalému prezidentovi stojí manhattenský prokurátor a syn bývalého ministra zahraničí Cyrus Vence. Exprezidenta vyšetřuje tři roky. Nejprve zkoumal platby pro jeho údajné milenky, pak se zaměřil na celou firmu. V květnu se k němu přidala i newyorská státní prokuratura. 

Podle právníka Trump Organization Alana Futerfase obžaloba výrazně nepoškodí podnikání firmy. „Kdyby se tato společnost jmenovala jinak, nemyslím si, že by k obvinění došlo,“ řekl. Firma zároveň případ označila za politicky motivovaný.

Exprezident veškerá obvinění odmítá a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice vedený demokratickými prokurátory.

V případě odsouzení hrozí Trump Organization pokuty a další sankce. Obvinění také mohou podle Reuters zvýšit tlak na Weisselberga, aby s prokurátory spolupracoval, což dosud odmítal. K soudu byl Weisselberg odveden v poutech, následně byl propuštěn bez kauce, ale musel odevzdat pas.

Trump Organization provozuje hotely, golfová hřiště a resorty po celém světě. Před svým nástupem do Bílého domu v lednu 2017 Trump převedl firmu do svěřenského fondu, jehož spravováním byli pověřeni jeho dva dospělí synové Donald mladší a Eric a Weisselberg. Jakou roli ve firmě Trump zastává nyní, není podle Reuters jasné.

Vance zkoumá, zda v Trumpově firmě nedošlo k řadě nepravostí, včetně toho, zda manipulovala s cenami svých nemovitostí, aby si snížila daně a zajistila půjčky. Vanceovi se přitom po dlouhých bojích s Trumpovými právníky podařilo získat finanční záznamy firmy za poslední řadu let.