Vakcína Johnson & Johnson je dlouhodobě účinná vůči variantě delta, uvedla firma

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson (J&J) oznámila, že její jednodávková vakcína Janssen proti covidu-19 vykázala silnou a dlouhodobou účinnost vůči variantě delta a dalším rozšířeným variantám koronaviru. Informovala o tom agentura Reuters.

Data firmy ukazují, že byl imunitní systém lidí očkovaných její vakcínou odolný vůči viru po nejméně osm měsíců - delší dobu zatím vědci očkování nemohli zkoumat. 

„Současná data za dosud prozkoumaných osm měsíců ukazují, že jednodávková vakcína J&J produkuje silnou odpověď protilátek, která neslábne; naopak s přibývajícím časem pozorujeme zlepšení,“ uvedl vedoucí oddělení výzkumu a vývoje v sekci léčiv J&J Mathai Mammen.

Vakcína vyvolává ještě vyšší aktivitu protilátek proti variantě delta, která se poprvé objevila v Indii, než proti variantě beta, která se poprvé prokázala v Jihoafrické republice, uvedla společnost.

Všechny testované varianty nového koronaviru podle studie vykazovaly citlivost vůči očkování - nejvyšší byla účinnost na původní kmen. Nejvýraznější snížení bylo pozorováno u variant B.1.351 (Beta; 3,6násobné) a P.1 (Gamma; 3,4násobné), které obsahují podobné mutace. Dobrou zprávou, že varianta B.1.617.2 (Delta), která se teď šíří světem zdaleka nejrychleji, byla vůči této vakcíně odolná jen málo - vědci pozorovali pouze 1,6násobné snížení. 

Tato práce sledovala jen účinky na krevní sérum očkovaných osob, výsledky v reálném životě se tedy mohou lišit; jde ale o dobrý základ pro další sledování účinnosti této vakcíny.

Data, která zatím neprošla recenzním řízením expertů z oboru (takzvaným peer review), firma zveřejnila na odborném webu bioRxiv. Někteří virologové jsou ale vůči jednodávkovým vakcínám rezervovaní. Například německý biochemik Alexander Keukulé (ředitel Ústavu lékařské mikrobiologie Universitätsklinikum Halle) pro rozhlasovou stanici MDR uvedl, že u nich bude zřejmě nutné přeočkování druhou dávkou. Právě druhá dávka podle něj  výrazně pomáhá proti variantám - a vakcíně Janssen bude chybět.