Brazílie vysílá armádu do amazonského pralesa. Má ho chránit před těžaři a kácením

Brazílie na ochranu deštného pralesa v Amazonii znovu vyšle armádu. Vojáci ho mají chránit zejména před nelegálními těžaři dřeva a klučením. Dekretem o tom rozhodl prezident Jair Bolsonaro. Podobná vojenská mise, která měla bránit odlesňování, skončila teprve před dvěma měsíci. Ta nynější má trvat nejméně do konce srpna, napsala agentura AP.

Brazilští vojáci zamíří do regionů Pará, Amazonas, Mato Grosso a Rondônia. Žádné další podrobnosti ale zatím nejsou známy, do dvou předchozích operací nazvaných Zelená Brazílie se nicméně zapojily tisíce příslušníků armády.

Ekologové tvrdí, že nasazení armády není příliš efektivní a vojáci nedokážou rozsáhlému kácení stromů účinně bránit. V roce 2020 bylo vymýceno na 8500 kilometrů čtverečních amazonského pralesa, což byla jedna z dosud největších zaznamenaných hodnot. Letos se situace dále zhoršila.

V dubnu a květnu se plocha vymýceného porostu oproti předchozímu roku výrazně zvětšila. V květnu se vykácela plocha 1180 kilometrů čtverečních lesů, o čtyřicet procent více než ve stejný měsíc loni. Letošní údaje jsou podle odborníků alarmující i proto, že rekordní úrovně dosáhla ilegální těžba dřeva ještě před začátkem období sucha, kdy vymýcených ploch vždy rapidně přibývá.

Vyslání armády jako důkaz o angažovanosti

Vládu krajně pravicového prezidenta Bolsonara ekologové kritizují za malou péči o brazilský prales. Hlava státu v minulosti prohlásila, že je nutné zdroje v Amazonii více využívat. Na dubnovém klimatickém summitu ale výrazně změnil rétoriku a projevil vůli zvýšit ochranu pralesa. Podle některých analytiků může obrat v rétorice souviset s prezidentskými volbami, které Brazílii čekají příští rok.

Latinskoamerická země chce na boj proti odlesňování získat i zdroje ze zahraničí a jedná se Spojenými státy. Podle agentury AP jsou ale nyní jednání na mrtvém bodě a rozhodnutí Bolsonara vyslat armádu má partnerům dokázat, že se Brazílie v ochraně pralesa aktivně angažuje.