Polská katolická církev dostala za dva a půl roku téměř 370 hlášení o sexuálním zneužívání nezletilých

Diecéze a kláštery v Polsku obdržely od července 2018 do konce roku 2020 celkem 368 hlášení o sexuálním zneužívání nezletilých, oznámila polská katolická církev. Nově zveřejněná zpráva o zneužívání dětí duchovními se týká let 1958 až 2020. Statistika by mohla dále poškodit reputaci katolické církve v Polsku, kterou otřásla v posledních letech řada skandálů týkajících se sexuálního zneužívání. Polská média informují o rezignaci jednoho z biskupů, kterého vyšetřoval Vatikán kvůli údajné nedbalosti v případě prověřování obvinění ze sexuálního zneužívání dítěte knězem.

Představitelé katolického statistického institutu upřesnili, že kongregace pro nauku víry uznala v předběžném vyšetřování 39 procent případů za ověřené nebo důvěryhodné, 51 procent jich vyšetřuje a deset procent hlášení seznala nedůvěryhodnými. Téměř polovina (47 procent) hlášení se týkala dětí mladších 15 let. Podíl dívek a chlapců byl stejný.

Polský primas Wojciech Polak po zveřejnění zprávy požádal veřejnost o odpuštění a poděkoval všem, kdo sexuální zneužívání nahlásili – pomohli tím podle něj církvi k tomu, aby se skutečně očistila.

Zveřejněná data podle něj zároveň „nereflektují plně tragédii sexuálního zneužívání dětí, kterého se dopustili někteří členové duchovenstva“. „Statistická data jsou pouze čísla, která nemohou reflektovat utrpení člověka, jemuž bylo tímto způsobem ublíženo,“ nechal se slyšet arcibiskup, podle něhož je zároveň důležité pamatovat na to, že všechny oběti sexuální násilí nenahlásily.

Agentura Reuters připomněla, že je to podruhé, co katolická církev v Polsku zveřejnila podobnou zprávu – první publikovala v roce 2019 a hovořilo se v ní o 382 nahlášených případech sexuálního obtěžování. Obhájci lidských práv zároveň upozorňují, že sexuální násilí, které na nich spáchali duchovní, oběti příliš nechtějí hlásit vzhledem k tomu, jakou autoritu mají kněží ve veřejném životě, podotýká Reuters.

Polskou reakci vyšetřuje Vatikán

Katolickou církev v Polsku v posledních letech poznamenala vlna skandálů se sexuálním zneužíváním dětí a následnou oficiální reakcí církevních představitelů, která byla označovaná za necitlivou nebo za pokus o kamuflování údajných provinění.

Nedostatečnou reakci polských představitelů církve vyšetřuje Vatikán, který za ni v poslední době potrestal několik biskupů a arcibiskupů mimo jiné tím, že jim zakázal účast na náboženských ceremoniích.

Polská média v pondělí informovala, že papež František přijal rezignaci biskupa Zbigniewa Kiernikowského. Ten byl jedním z polských představitelů církve, které Vatikán vyšetřoval kvůli údajné nedbalosti v případě obvinění ze sexuálního zneužívání dítěte jedním knězem, uvedl server onet.pl.