Arménskému exprezidentovi se nelíbí výsledky voleb. Pašinjanovo vítězství chce napadnout u soudu

Bývalý arménský prezident Robert Kočarjan dal v úterý najevo, že se pokusí napadnout výsledky nedělního hlasování u soudu. Jeho volební koalice tehdy totiž prohrála v parlamentních volbách souboj se stranou premiéra Nikola Pašinjana. Někdejší hlava státu podle agentury AFP rovněž pohrozila demonstracemi.

Pašinjanova strana Občanská smlouva s téměř 54 procenty hlasů v neděli vyhrála předčasné volby, které měly ukončit politickou krizi v zemi. Arménská společnost je totiž hluboce rozpolcena po porážce v loňské válce s Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach. Kočarjanova koalice skončila v hlasování druhá s 21 procenty hlasů, výsledky ale dosud neuznala.

„Domníváme se, že při volbách došlo k mnoha přehmatům a porušení pravidel,“ řekl Kočarjan na tiskové konferenci, kde také avizoval úmysl obrátit se na ústavní soud. Bývalý prezident rovněž přislíbil „pokračovat v boji“, a to jak v parlamentu, tak „na ulici“. Jeho uskupení totiž v posledních měsících již zorganizovalo několik demonstrací proti Pašinjanovi.

Přestože opozice obviňuje úřady ze zfalšování voleb, pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě označili arménské volby za dobře zorganizované. Hlasování podle nich ctilo principy svobodné politické soutěže, s demokratickou kampaní a s transparentním sčítáním hlasů.

Vítězný premiér a poražený exprezident

Šestašedesátiletý Kočarjan stál v čele kavkazské země v letech 1998 až 2008. Těší se jisté autoritě v soudním systému, široce kontrolovaným úřady před Pašinjanovým příchodem k moci v důsledku pokojné revoluce v roce 2018. Exprezident, obviňovaný v minulosti z volebních podvodů, krvavého potlačování protestů a korupce, je pro mnoho Arménů ztělesněním prohnilého systému, svrženého v roce 2018, píše AFP.

Šestačtyřicetiletý vítěz voleb, bývalý novinář Nikol Pašinjan se těšil pověsti reformátora, ale to bylo před katastrofální porážkou v loňském konfliktu s Ázerbájdžánem. Část opozice jej nyní označuje za zrádce, protože loni v listopadu podepsal dohodu o ukončení bojů, která potvrdila územní zisky Ázerbájdžánu.