Literární velikáni by mohli zmizet z osnov, varují maďarští nakladatelé. Díla ohrožuje zákaz sexuální osvěty

Část díla Williama Shakespeara či básně řecké antické autorky Sapfó by mohly zmizet ze školní výuky v Maďarsku. Obávají se toho tamní nakladatelé a upozorňují, že v důsledku nového zákona, který zakazuje mezi mladými šířit materiály zobrazující homosexualitu nebo změnu pohlaví, může být prodej takových děl omezen i v knihkupectvích.

Norma, kterou maďarští zákonodárci schválili, je zacílena proti pedofilii. Zároveň znemožňuje mimo jiné osvětu o sexuálních menšinách ve školách. Aktivisté a lidskoprávní organizace upozorňují, že novela zákona diskriminuje komunitu LGBT+, když obsahuje také dodatky, jež zakazují zobrazovat jinou než heterosexuální orientaci a změny pohlaví ve filmech a reklamách cílených na mladé publikum.

„V žádném případě nesouhlasíme se zakrýváním pedofilie, která je zločinem, a ani sexuální orientace, což je základní lidské právo,“ uvedla tento týden v prohlášení asociace maďarských nakladatelů a knihkupců. „Zákaz se může dotknout i několika mistrovských děl světové a maďarské literatury, včetně řady autorů, kteří jsou součástí učebního plánu na středních školách,“ upozorňuje.

Konkrétně nakladatelé zmiňují například francouzské básníky Paula Verlaina, Arthura Rimbauda, německého prozaika Thomase Manna či francouzského romanopisce Marcela Prousta. Ze školních tříd by mohly být vykázány také verše o lásce osob stejného pohlaví v básních Sapfó nebo příběhy o oblékání oděvů opačného pohlaví v Shakespearových hrách, domnívá se organizace.

Podle asociace je nový zákon vágní a není jasné, jak se bude uplatňovat. Mohl by se dotknout čehokoliv – od inzerátů až po učebnice. Zákon odsoudili také někteří učitelé. „Jak můžete hovořit o násilí vůči homosexuálnímu studentovi, pokud nemůžete říct, že je normální být gayem?“ upozornil Szabolcs Kincse ze školských odborů. „Jak máte chránit dítě proti šikaně?“

Normou se zabývá Evropská komise

Dle kabinetu premiéra Viktora Orbána je cílem nového zákona „zdravý tělesný a duševní vývoj dětí“. Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács na obecnou kritiku normy reagoval prohlášením, že se kabinet nebude „omlouvat za ochranu dětí“, píše Thomson Reuters Foundation. A dodává, že na dotaz týkající se vyjasnění nového zákona vláda konzervativního premiéra Viktora Orbána zatím nereagovala.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová označila nový maďarský zákon za znepokojivý a uvedla, že Komise vyhodnocuje, zda směrnice neporušuje unijní právo. „Nikdo nesmí být diskriminován na základě sexuální orientace,“ uvedla šéfka komise.

Zákon ostře kritizovali aktivisté v Maďarsku i v zahraničí a přirovnávají ho k ruské právní normě, která v roce 2013 zakázala „propagaci netradičních sexuálních vztahů“ mezi nezletilými. V pondělí proti němu protestovaly před budovou maďarského parlamentu tisíce lidí.

Je to zatím poslední krok Orbánovy vládnoucí nacionalistické strany Fidesz v oslovování konzervativců před volbami, které jsou plánovány na příští rok, podotýká Thomson Reuters Foundation. Připomíná, že vláda v nedávné minulosti zakázala adopce dětí homosexuálními páry anebo změny údajů o pohlaví v osobních dokladech.