Soud udělil další trest vězení hongkongskému opozičníkovi Jimmymu Laiovi

Soud v Honkongu poslal opozičního aktivistu a mediálního magnáta Jimmyho Laie na dalších 14 měsíců do vězení za uspořádání prodemokratického protestu v říjnu 2019. Informovala o tom agentura Reuters. Lai už si nyní odpykává 14měsíční trest, který mu soud udělil v dubnu za organizaci a účast na nepovolených demonstracích v srpnu 2019.

Spolu se 72letým Laiem soud rozhodoval o trestech pro devět dalších prominentních aktivistů, včetně Figa Chana z hnutí za občanská práva Civil Human Rights Front, někdejšího zákonodárce Leung Kwok-hunga a Lee Cheuk-yana. Poslal je na 18 měsíců do vězení.

Po vynesení rozsudku soudkyně Amanda Woodcocková řekla, že jí tvrzení některých obžalovaných, že pochod 1. října bude klidný, připadala „naivní a nerealistická“. Protest, který se uskutečnil ve svátek připadající na 70. výročí vyhlášení Čínské lidové republiky, provázely potyčky mezi protestujícími a pořádkovými silami. Policie později mluvila o „jednom z nejnásilnějších a nejchaotičtějších dnů, jaké Hongkong zažil“.

Lai byl od ledna ve vazbě a čelí ještě dalším obviněním. Všechna souvisejí s protestními akcemi, které Hongkong zažil před dvěma lety, kdy lidé vyšli do ulic na protest proti návrhu zákona, který měl umožnit vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny, pod jejíž správu se bývalá britská kolonie Hongkong v roce 1997 vrátila.

Demonstranti vyjadřovali obavy, že lidé vydaní do Číny ovládané komunistickou stranou by mohli čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům. Postupně aktivisté rozšířili své požadavky na obecnější demokratické reformy a demonstrace pokračovaly mnoho měsíců.

Celkem čelí Jimmy Lai osmi obviněním, ve dvou z nich už padly verdikty. Další obvinění se týkají údajného podvodu, kterého se měl dopustit při řízení deníku Apple Daily, jenž spadá do jeho mediální skupiny. Dále je obviňován ze vzdorování státní moci a ze spolčování s cizími mocnostmi. USA a Velkou Británii měl vyzývat k tomu, aby zavedly proti Číně sankce za porušování svobod Hongkongu a za to mu hrozí až doživotí.

Potíže Apple Daily

Bulvární deník Apple Daily často kritizuje hongkongské vedení i čínskou vládnoucí garnituru. Zatím funguje normálně, třebaže se už nějakou dobu spekuluje o tom, že mu docházejí finanční zdroje. Hongkongská vláda totiž zmrazila Jimmymu Laiovi všechny vklady i jeho podíl v novinách, upozornila zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.

„Ve čtvrtek dokonce dostaly výhružné dopisy banky HSBC a City Bank, kterým vyhrožují až sedmi lety vězení v případě, že budou provádět nějaké manipulace či převody ze zahraničních účtů Jimmyho Laie. Předpokládá se, že Apple Daily bude potřebovat další finance na svůj chod. Deník vydal na začátku roku prohlášení, že má peníze na dalších osmnáct měsíců fungování. Každopádně se spekuluje o tom, že deník nevydrží a bude muset být zavřen. Část managementu a editorů již rezignovala,“ uvedla zpravodajka. 

Studio 6: Barbora Šámalová a soud s Jimmy Laiem (zdroj: ČT24)

Zastavena byla již také tchajwanská edice deníku Apple Daily. „Apple Daily Tchaj-wan se na bojišti zpráv neztratil,“ uvedl podle agentury Reuters deník na svém webu v polovině května. „Situace v Hongkongu se zhoršila, což způsobilo, že nejsme schopni vypořádat se s dlouhodobou ztrátou. Neochotně se vzdáváme papírové verze, ale neodvažujeme se a nemůžeme se vzdát svých povinností jako média, své role mluvčího lidu, snahy o spravedlnost a obrany demokracie a svobody,“ uvedl deník, který bude i nadále vycházet v on-line verzi.

Lai patří k prominentním hongkongským prodemokratickým aktivistům. Tento podnikatel, jehož majetek se odhaduje na více než miliardu dolarů (20,9 miliardy korun), zbohatl nejdříve v oděvním průmyslu, později si udělal jméno coby zakladatel mediální skupiny Next Digital, která je největší v Hongkongu.

V posledním rozhovoru, který před odsouzením poskytl britské stanici BBC, Lai řekl, že se zastrašování nepoddá. „Pokud ve vás dokážou vyvolat strach, jde o nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak nad vámi získat kontrolu… Jediným způsobem, jak se tomuto zastrašování postavit, je nenechat se vyděsit,“ uvedl Lai.

Ve vězení je nyní i řada dalších hongkongských aktivistů jako například Joshua Wong, který byl lídrem studentských protestů v roce 2014. Zakladatel opoziční Demokratické strany, dvaaosmdesátiletý Martin Lee, dostal v dubnu kvůli vysokému věku podmíněný trest.