Pandemie ve světě: Slovensko podává vakcíny i v terénu, Polsko láká nenaočkované na loterii

Polsko začíná s masivní podporou očkování proti koronaviru, tamní vláda zároveň kvůli malému zájmu o vakcinaci slibuje obcím i finanční odměny. Slovensko začalo s očkováním v terénu. Mobilní týmy objíždějí hlavně vyloučené lokality a venkov, kde chtějí usnadnit přístup lidí k vakcínám. Německo chce na očkování dětí vyčlenit 6,4 milionu dávek. Švédsko od prvního června zmírní část koronavirových omezení. Španělsko potvrdilo v souvislosti s očkováním AstraZenecou čtyři úmrtí. Americký stát Ohio ohlásil první vítěze státní očkovací loterie. V australském státě Viktorie začne týdenní koronavirová uzávěra.

Jako první na Slovensku spustil vakcinaci v terénu už na začátku května Banskobystrický kraj a přidávají se i další. „To, co jsme měli možnost vidět, mělo hladký bezproblémový průběh a zdá se, že tento způsob distribuce vakcín se osvědčuje,“ popsal přímo ze slovenského venkova, Velké Lehoty na Banskobystricku, zpravodaj Petr Obrovský.

„Očkování organizuje vždy kraj ve spolupráci s místní samosprávou,“ vysvětlil reportér ČT. Možnost vítají především lidé v důchodovém věku, kteří se třeba bojí absolvovat cestu do větších měst, kde jsou očkovací centra.

„V zemi dostalo první dávku přes 1,6 milionu lidí, to je asi 30 procent populace. Velký zájem o očkování je v Bratislavě a okolí a ve větších krajských městech,“ říká Obrovský, a naopak poukazuje třeba na vyloučené lokality, kde je zájem o očkování nízký.

Studio ČT24: Zpravodaj Petr Obrovský o mobilním očkování na Slovensku (zdroj: ČT24)

Nabídka očkování v Polsku začíná převyšovat poptávku

Jelikož lidé v Polsku nejeví dostatečně velký zájem o vakcinaci, vláda se rozhodla rozjet rozsáhlou kampaň na její propagaci. Jejím cílem je přitom přilákat co nejvíce lidí do očkovacích center, a to pomocí různých benefitů či odměn.

Využít situace se rozhodlo například polské město Valbřich nedaleko českých hranic, to se dokonce rozhodlo vyhlásit povinnost, aby lidé dávku přijali. Jiné úřady se ale postavily proti a vyhlášku zrušily.

V Polsku se nyní mohou registrovat k vakcinaci všichni plnoletí, před dvěma týdny se možnost rozšířila také pro lidi nad šestnáct let, řekl zahraniční zpravodaj Lukáš Mathé. „Zájem přesto není velký. Polsko má vysoká procenta nezaočkovaných seniorů nebo dalších starších věkových skupin. Ti se mohli registrovat už před několika měsíci,“ podotkl.

Neproočkovanost populace může znamenat velký problém. Bez ní totiž Polsko nejspíš nebude moci dosáhnout celospolečenské imunity, která se odhaduje na sedmdesát či osmdesát procent. Potíže s vakcinací proto hodlá vyřešit propagační kampaní.

Studio ČT24: Lukáš Mathé o polské očkovací kampani (zdroj: ČT24)

Úřady budou vakcínu nabízet na poutích a koncertech

„Chystá se rozsáhlá celostátní loterie. Hlavní cenou je auto, odměn je ale více. U té nejnižší připadne na každých dva tisíce naočkovaných lidí pět set zlotých (v přepočtu asi 2800 korun), nejvyšší peněžní cena přitom činí až milion zlotých (zhruba šest milionů korun). Finanční odměny dostanou také nejproočkovanější obce,“ popisuje loterii Mathé.

Polské samosprávy navíc nově dostanou povinnost obvolat všechny polské seniory nad sedmdesát let, kteří ještě nezískali vakcínu, aby jim znovu nabídly možnost očkování. V případě souhlasu k nim mohou vyrazit mobilní týmy zdravotníků, aby zájemcům dávku vpravily. Úřady dále vytvoří provizorní očkovací centra na místech, kde se budou konat hromadné akce, jako třeba koncerty či poutě.

Vedení města Valbřichu zašlo ještě dál a obyvatelům nařídilo povinnou vakcinaci. „Zdejší starosta je velmi oblíbený. V komunálních volbách získal až 75 procent hlasů, což bylo nejvíce v celém Polsku, a je profesí lékař. Ve městě dříve stálo první velkokapacitní očkovací centrum zřízené radnicí. Byl to malý zázrak, že se v té době vedení podařilo dostat hodně očkovacích látek. Národní program se tehdy teprve rozjížděl,“ podotkl zpravodaj.

Vyhláška je v rozporu s právem, tvrdí právníci

Podle něho má Valbřich šanci, ze se stane proočkovanou obcí. Zájem obyvatel je totiž velký. „V centru jsme natáčeli a lidí tam bylo poměrně dost. Je tam otazník ohledně povinného očkování, které městský lídr vyhlásil. Vedení regionu tu vyhlášku ale z právních důvodů zrušilo,“ dodal Mathé s tím, že podle ústavních právníků je takové nařízení v rozporu s polským právem.

V Polsku je od středy naočkováno zhruba šest milionů lidí. Co se týče podaných dávek, jejich počet se blíží devatenácti milionům, což na zemi s 38milionovým obyvatelstvem není příliš mnoho. Pandemická situace zde nicméně klesá, v Polsku za poslední den přibylo 1280 případů a v nemocnicích je dohromady sedm tisíc pacientů s nákazou, uvádí Mathé.

Události: Polsko láká k očkování (zdroj: ČT24)

V Německu se radí o očkování dětí

Německá vláda chce na očkování dětí proti nemoci covid-19 vyčlenit 6,4 milionu dávek. Podle informací portálu magazínu Der Spiegel to vyplývá z dokumentu, ve kterém ministerstvo zdravotnictví vakcinaci dětí a mladých ve věku 12 až 18 let připravilo. V Evropské unii doposud žádná z vakcín není chválena pro děti, nejblíže má k potřebnému souhlasu preparát společností Pfizer/Biontech. Touto látkou už nyní mohou být očkováni lidé starší 16 let, Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by ale ještě tento pátek mohla povolení rozšířit i na děti od 12 let.

Stálá očkovací komise (Stiko), která je poradním orgánem při Institutu Roberta Kocha (RKI), což je německý úřad pro prevenci a potírání chorob, se podle vyjádření jednoho z členů nechystá vydat všeobecné doporučení. Místo toho zřejmě komise jen doporučí očkovat ty děti, které trpí vybranými chronickými chorobami. Rüdiger von Kries, který je členem Stiko, to zdůvodnil nejasnými riziky. Německá etická rada, která slouží jako nezávislý poradní organ vlády a parlamentu, je naopak k očkování dětí vstřícná.

Epidemická bezpečnost škol v Německu nebude podmíněna očkováním dětí. Po čtvrtečním jednání s německými spolkovými zeměmi to prohlásila kancléřka Angela Merkelová. Řekla také, že po očekávaném souhlasu Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) s použitím očkování proti covidu-19 i pro kategorii od 12 až 15 let budou moci německé děti v tomto věku žádat o vakcinaci od 7. června. Od tohoto data Německo ruší přednostní očkování nejohroženějších skupin.

Švédsko má plán na otevírání společnosti

Švédsko od prvního června zmírní část koronavirových omezení. Krok ve čtvrtek oznámila švédská vláda, která představila plán postupného otevírání společnosti.

Uvolnění má od prvního června zahrnovat prodloužení otevírací doby restaurací a kaváren a také zvýšení počtu diváků na sportovních akcích či návštěvníků v muzeích a zábavních parcích.

Zbývající pravidla a doporučení budou uvolňována v pěti krocích. Cílem je, aby byla všechna odvolána do letošního září. Dobrovolná doporučení zahrnují žádost, aby lidé pracovali z domova, v určitých situacích nosili roušky a udržovali společenské interakce na minimu.

Španělsko potvrdilo čtyři úmrtí v souvislosti s látkou od firmy AstraZeneca

Španělské ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s očkováním látkou od britsko-švédské společnosti AstraZeneca potvrdilo čtyři úmrtí. Pátý případ stále prozkoumává, uvedla agentura EuropaPress. Celkem úřady zaznamenaly 20 vážných případů anomálních krevních sraženin. Průměrný věk lidí, kteří zaznamenali tuto komplikaci, činí 43 let. V zemi bylo podáno na pět milionů dávek této očkovací látky proti covidu-19.

Ministerstvo zdravotnictví také vyzvalo očkovací koordinátory v jednotlivých regionech, aby dodržovali doporučení, podle kterého by lidé mladší 60 let měli dostat vakcínu od společnosti Pfizer a BioNTech nebo Moderna. To platí i pro osoby, které dostaly při první dávce preparát od britsko-švédské firmy. Podle stanice TVE se vláda a regiony minulý týden dohodly na tom, že některé prioritní skupiny, například hasiči nebo učitelé, si budou moci vybrat, jakým preparátem budou chtít dokončit své očkování

Vítězka v očkovací loterii získá milion dolarů

Americký stát Ohio ve středu ohlásil první vítěze očkovací loterie, kterou úřady zavedly ve snaze přimět tamní obyvatele k vakcinaci proti covidu-19. Dvaadvacetiletá Abbigail Bugenskeová vyhrála milion dolarů (téměř 21 milionů korun), zatímco místní školák Joseph Costello dostal plné stipendium na jednu ze státních univerzit. Výhercům osobně přijel pogratulovat guvernér Mike DeWine, který jim předtím rovněž jako první po telefonu sdělil, že na ně padlo štěstí.

Do loterie o milionovou výhru se přihlásilo 2,7 milionu lidí, tedy přes 31 procent veškerého dospělého obyvatelstva Ohia. V kategorii 12 až 17 let, kde se hrálo o stipendium, registrovaly úřady přes 100 tisíc přihlášek.

Podle DeWinea se přitom krátce po ohlášení slosování výrazně zvýšily počty zájemců o vakcínu. V kategorii 16 a 17letých vzrostly za několik dní o 94 procent, mezi 18 a 19letými o 46 procent a u 20 až 49letých o 55 procent. Podle agentury AP jsou však údaje o nově očkovaných stále nižší, než byly v březnu či v dubnu.

Australský stát Viktorie spouští týdenní uzávěru

Druhý nejlidnatější australský stát Viktorie o půlnoci na pátek vstupuje do týdenní uzávěry kvůli několika novým případům covidu-19. Tamních sedm milionů obyvatel bude smět z domu jen v několika povolených případech, například na nákup či k lékaři. Premiér státu Viktorie přičetl částečnou vinu za lockdown federální vládě, kterou obvinil z pomalého očkování proti covidu-19.

Přísná karanténní opatření ve Viktorii vstoupí v platnost ve 23:59 místního času (15:59 SELČ) a potrvají zatím do 3. června, včetně. V tomto státě, jehož hlavním městem je Melbourne, se zavřou pro presenční výuku školy, otevřeny budou jen školky. Restaurace smí podávat jen jídlo s sebou, zakázána jsou veřejná shromáždění a lidé smí z domu jen kvůli nákupu, cestě do práce, k lékaři či kvůli péči o blízké, kvůli očkování či zdravotní procházce. Ta ale nesmí trvat déle než dvě hodiny a musí být maximálně v okruhu pěti kilometrů od bydliště. Zakázány jsou svatby a pohřbů se smí účastnit maximálně 10 lidí.