Su Ťij se poprvé od puče v Myanmaru objevila na veřejnosti, byla osobně u soudu

Události: Su Ťij se poprvé objevila na veřejnosti (zdroj: ČT24)

Bývalá myanmarská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, již vězní vojenská junta, se poprvé od únorového převratu osobně objevila před soudem, jenž však řízení odročil na 7. června. Krátce před zahájením soudního jednání popřála lidem pevné zdraví a zdůraznila, že její politická strana Národní liga pro demokracii (NLD) byla založena pro občany a bude existovat, dokud budou existovat občané. Myanmarská média minulý týden uvedla, že by NLD, která jasně zvítězila v listopadových parlamentních volbách, mohla být brzy rozpuštěna.

Pětasedmdesátiletá nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij nebyla vidět na veřejnosti od únorového zadržení, předchozí soudní jednání se konala formou videokonference.

„Su Ťij vypadala v dobrém zdravotním stavu a před soudním jednáním se asi na třicet minut osobně sešla se svým právním týmem,“ řekl agentuře Reuters advokát političky Thae Maun Maun.

Po této poradě se Su Ťij a její právníci zúčastnili zasedání soudu v jiné budově sloužící jako zvláštní soud. Nicméně soudce nepoložil žádnou otázku, pouze sdělil, že případ bude projednáván při příštím líčení, které se bude konat za dva týdny, napsala agentura Kjódó s odvoláním na advokáty zadržované političky.

Su Ťij, jejíž vláda byla svržena při vojenském převratu prvního února, čelí řadě obvinění od nelegálního vlastnictví vysílaček po porušení zákona o ochraně státního tajemství. Je v domácím vězení.

Více než osm set mrtvých při protestech

Armáda převrat zdůvodnila volebními podvody, díky kterým podle ní Národní liga pro demokracii listopadové volby vyhrála. Puč vyvolal protesty, při nichž bylo podle myanmarské Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) zabito již více než osm set lidí.

Myanmarské bezpečnostní složky k potlačení protestů opakovaně použily vodní děla, slzný plyn, gumové projektily, ale i ostrou palbu. Tisíce dalších lidí byly zatčeny.