Policie Kapitolu chce vlastní zpravodajce. Lednový útok na Kongres podcenila

Události: Kapitolní policie chce vlastní zpravodajce (zdroj: ČT24)

Americké bezpečnostní složky před šestým lednem i během útoku na Kapitol nedostatečně vyhodnotily hrozby a situaci podcenily. K takovému závěru došla po čtyřech měsících nařízená kontrola. Policie Kapitolu proto navrhuje vytvořit vlastní zpravodajskou službu. Shromažďovala by informace a politikům poskytovala stejnou ochranu, jakou má prezident USA.

Kvůli lednovému násilnému vniknutí do budovy Kapitolu a bitkám s nepřipravenými bezpečnostními složkami si už vyslechlo obvinění na 440 lidí. Další podezřelé FBI stále hledá a zveřejňuje jejich záběry na internetu.

Zároveň sněmovní komise vyšetřují selhání bezpečnosti. Ukázalo se, že analytiků vyhodnocujících informace bylo málo, a většina z nich se navíc nesoustředila na hrozbu, kterou představoval dav.

„Když se objevily trubkové bomby, tři týmy se jim začaly věnovat. Kvůli zdvojeným povinnostem se pustily do tohoto vyšetřování. Celý komplex Kapitolu měl pak na starosti jediný tým,“ popisuje generální inspektor kapitolské policie Michael Bolton. Nálože, o kterých mluví, umístila před budovy Republikánské a Demokratické strany nedaleko Kongresu v předvečer 6. ledna neznámá osoba.

FBI za informace vedoucí k dopadení jednoho z útočníků nabízí v přepočtu už přes dva miliony korun, což je dvojnásobek původní, v lednu vyhlášené, odměny.

Výhrůžek kongresmanům přibývá

Vyšetřovatelé pracují také s verzí, že výbušniny měly odvést pozornost od plánů příznivců Donalda Trumpa, kteří se pokusili zabránit vyhlášení Joea Bidena vítězem prezidentských voleb. Někteří politici tvrdí, že signálů bylo dopředu dost, ale vedení republikánů nebralo jejich telefonické varování vážně.

„Řekl jsem, že se skutečně bojím možných násilností během šestého ledna. Uslyšel jsem zachrčení a pak jen ‚Jasně, Adame… operátore, přepojte dalšího volajícího',“ líčí republikánský kongresman Adam Kinzinger.

Politici kritizují také postup sledovacích týmů, které podle nich monitorovaly hlavně několik lidí protestujících proti exprezidentu Trumpovi a nevěnovaly pozornost stovkám příslušníků polovojenských skupin. Ty přitom mohou pro zákonodárce představovat hrozbu i teď.

„V letošním roce vzrostl počet výhrůžek členům Kongresu o 107 procent v porovnání s rokem 2020. Vzhledem k aktuální situaci jsme přesvědčeni, že počet těchto případů se bude dál zvyšovat,“ prohlašuje kapitolská policie. Nově otevře dvě své kanceláře v Miami a San Franciscu, aby mohla chránit členy Kongresu v jejich domovských okrscích. Politici žádají, aby těchto pracovišť vzniklo po celé zemi podstatně více.