Jsou důkazy o rozvratné činnosti útočníků na Kapitol, říká prokurátor

Podle hlavního federálního prokurátora washingtonského okrsku District of Columbia Michaela Sherwina vyšetřovatelé našli důkazy, které pravděpodobně úřadům umožní obvinit z rozvratné činnosti některé z účastníků vpádu do Kapitolu z 6. ledna. Sherwin to řekl v noci na pondělí v pořadu 60 Minutes televize CBS. Obvinění z rozvratné činnosti vznáší federální prokuratura jen velmi zřídka.

„Domnívám se, že fakta podporují tato obvinění,“ řekl Sherwin. „Myslím, že jak budeme pokračovat, budou to podporovat další skutečnosti,“ dodal prokurátor.

Na začátku ledna do Kapitolu vtrhly stovky stoupenců končícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa s cílem zabránit kongresmanům ve formálním potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena v podzimních prezidentských volbách. Nepokoje, kvůli nimž zákonodárci z parlamentní budovy uprchli, si vyžádaly pět mrtvých.

Ministerstvo spravedlnosti už podalo žalobu na čtyři sta útočníků na Kapitol, ale dosud byla většina z nich obviněna z méně závažných činů jako útok na policisty nebo narušování veřejného pořádku. Z rozvratné činnosti, tedy odporování autoritě vlády silou, dosud nebyl obviněn nikdo.

Federální úřady přikračují podle listu The New York Times k obvinění z rozvratné činnosti jen velmi zřídka. Naposledy se tak stalo v roce 2010, kdy stíhaly členy milice ze státu Michigan za údajnou snahu vyprovokovat střet s úřady. Soudy však podezřelé nakonec osvobodily s odůvodněním, že se ministerstvu spravedlnosti nepodařilo dostatečně dokázat, že bylo jejich motivací skutečně zahájit ozbrojený konflikt s vládou USA.

Sherwin rovněž znovu potvrdil, že federální úřady nadále vyšetřují chování bývalého prezidenta Trumpa. Ten ve dnech před 6. lednem vybízel svoje příznivce k účasti na demonstraci ve Washingtonu a krátce před nepokoji je znovu bez předložení důkazů ujišťoval, že demokraté v čele s nynějším prezidentem Bidenem volby „ukradli“.

„Je jednoznačné, že byl Trump magnetem, který lidi 6. ledna do Washingtonu přivedl. Otázkou nyní je, zda nese trestní odpovědnost za všechno, co se stalo během obléhání Kapitolu, při jeho dobytí,“ řekl Sherwin. „Naši lidé prověřují všechno,“ dodal.

V hlavní roli Roger Stone?

Úřady budou zřejmě upírat stále větší pozornost na roli Rogera Stonea, spojence a bývalého poradce exprezidenta Trumpa. Stone se sice nepokojů osobně nezúčastnil, v týdnech před protestem i těsně před ním byl však v kontaktu s čelnými figurami několika krajně pravicových skupin, jejichž roli při násilnostech již federální úřady vyšetřují.

Den před nepokoji se Stone ve Washingtonu zúčastnil protestu nazvaného „Zachraňte Ameriku“, kde opakoval nepodložená tvrzení tehdejšího prezidenta Trumpa o „ukradených“ volbách a vyzýval přítomné „k impozantnímu boji za budoucnost této země, mezi temnotou a světlem, mezi božským a bezbožným, mezi dobrem a zlem“.

V den nepokojů je pak vidět na několika videích poblíž svého hotelu ve Washingtonu společně se šesti členy krajně pravicového uskupení zvaného Oathkeepers (strážci přísahy), kteří vystupovali jako jeho ochranka. Dva z nich už policie stíhá kvůli účasti na následných výtržnostech v sídle zákonodárného sboru.

Vyšetřovatelé z Kongresu se podle všeho rovněž zaměřují na Stoneovy vazby na další krajně pravicovou militaristickou skupinu pojmenovanou Proud Boys (hrdí hoši).

Železné ploty z okolí Kapitolu mizí, bezpečnost sídla Kongresu se ale řeší dál

Z okolí Kapitolu začaly přes víkend mizet železné bezpečnostní ploty často zakončené ostnatým drátem, které tam stály přes dva a půl měsíce. Členové národní gardy, kteří sídlo Kongresu od nepokojů hlídají, začali podle televize CNN oplocení rozebírat a na prostranství před Kapitolem se začali vracet běžci, cyklisti a návštěvníci hlavního města, jak bývalo dříve zvykem. Policie také zpřístupnila některé ulice v okolí, které z bezpečnostních důvodů zcela uzavřela.

Policie zajišťující ochranu Kapitolu (USCP) v nedávném dokumentu zdůvodnila demontáž plotu tím, že podle ní „neexistuje známá, důvěryhodná hrozba Kongresu či komplexu Kapitolu, která by vynucovala dočasné bezpečností oplocení“. Dříve však uvedla, že v USA kvůli vyhrocené politické atmosféře stále panuje zvýšené nebezpečí vnitřního terorismu.

Zákonodárci nyní projednávají návrh zákona, který by měl vyřešit otázku bezpečnosti jejich sídla natrvalo. Jak budou nová opaření vypadat, však zatím není jasné. Řada členů Kongresu se hlasitě staví proti tomu, aby okolo Kapitolu vyrostly trvalé bezpečnostní zábrany.