Dva členové krajně pravicových Proud Boys čelí obvinění ze spiknutí kvůli útoku na Kapitol

Počet stíhaných v souvislosti s nepokoji v sídle amerického Kongresu podle médií překročil 170. Jsou mezi nimi i dva členové krajně pravicové skupiny Proud Boys, kteří od pátku čelí obviněním ze zločinného spiknutí s cílem bránit práci bezpečnostních složek. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) mezitím zveřejnil snímky osoby podezřelé z umístění výbušnin nedaleko budovy Kongresu.

Obviněnými členy Proud Boys jsou 43letý Dominic Pezzola a 31letý William Pepe, kteří podle vyšetřovatelů při násilném protestu odstranili kovové bariéry vztyčené policisty v areálu Kapitolu a také ukradli majetek patřící příslušníkům policejního sboru Kapitolu.

Pezzola údajně policejním štítem rozbil okno budovy Kongresu. Oba muži jsou kromě spiknutí obviněni z rušení pořádku a nepovoleného vstupu do chráněného prostoru. Podle deníku The New York Times jsou Pezzola a Pepe prvními členy hnutí Proud Boys stíhanými v souvislosti s událostmi 6. ledna.

Proud Boys, kteří se označují za „západní šovinisty“ a dlouhodobě vystupují proti hnutím Antifa a Black Lives Matter, jsou jednou z několika extremistických skupin, které se zúčastnily protestu v Kongresu.

„Vážným“ obviněním čelí další tři lidé

Případy Pezzoly a Pepeho jsou výjimečné i z hlediska závažnosti obvinění. Zatím v kauze nepokojů padají hlavně relativně mírná obvinění z rušení veřejného pořádku či nepovoleného vstupu. Jediná „vážná obvinění ze spiknutí“ se podle NYT dosud týkala tří členů milice Oath Keepers, kteří údajně útok na Kapitol plánovali už v listopadu.

Příznivci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa vtrhli do sídla Kongresu v momentě, kdy zákonodárci na společné schůzi obou komor potvrzovali výsledky prezidentských voleb. Zasedání pak muselo být přerušeno a policisté se několik hodin dostávali do tvrdých střetů s výtržníky odmítajícími volební vítězství Joea Bidena.

Zemřelo pět lidí včetně jednoho strážce zákona, dalších více než sto příslušníků policie Kapitolu utrpělo zranění. Dalším rozměrem dramatických událostí 6. ledna bylo nalezení dvou podomácku vyrobených bomb u budov obou hlavních politických stran nedaleko Kapitolu.

Vyšetřovatelé také zveřejnili záběry údajného podezřelého, který je zachycen v šedé mikině, roušce a rukavicích. Deník The Washington Post dokonce získal videozáznamy s touto osobou pořízené 5. ledna večer. FBI původně za informace o původu výbušnin nabízela 50 tisíc dolarů (přes milion korun), nyní odměnu zvýšila na 100 tisíc dolarů.