Haiti zažívá vlnu únosů. Obětí bývají hlavně lidé ze střední třídy

Horizont ČT24: Únosy na Haiti (zdroj: ČT24)

Na Haiti opět dramaticky narůstá počet únosů kvůli výkupnému. Za útoky gangů stojí hlavně zcela nefunkční státní aparát a ekonomická mizérie, kterou v zemi prohlubuje ještě pandemie koronaviru. Oběťmi únosů přitom nejsou nejčastěji bohatí, ale hlavně lidé ze střední třídy. Kromě drobných podnikatelů nebo učitelů také například zástupci církve.

Začátkem dubna se konala v adventistickém kostele na okraji hlavního města Port-au-Prince mše. Církev ji vysílala živě na sociálních sítích. Zpočátku nebylo patrné, co faráře a dva členy sboru rozrušilo. Zpěv ale znenadání utichl. Snaha skrýt se před náhlým nebezpečím byla očividná. Následující vývoj ukázal, že hlavně marná.

Až po chvíli se v záběru objevil jeden z ozbrojenců. Pastora a další tři lidi odvlekli kvůli výkupnému.

Více než 230 únosů za loňský rok. Taková je statistika OSN. Skutečný počet je ale bezesporu mnohem vyšší.

Lidé se často bojí odplaty

Lidé často podobné případy nehlásí. Bojí se odplaty ze strany gangů i policie. Výjimkou je  mladý doktor, kterého přepadli v autě za bílého dne, když vyjížděl z nemocnice po noční službě. „Přes hlavu mi přetáhli kuklu, hodili mě na zadní sedadlo. Hlavu mi strčili ke kolenům jednoho z únosců a položili mi k ní zbraň,“ říká.

Odvezli ho na místo, kde věznili další tři lidi. Výkupné zaplatili jeho přátelé a snoubenka. Dodnes neví kolik. O osudu dalších vězněných nic netuší. Vzpomíná ale, že je mučili. Jejich rodinám chyběly peníze.

„Žiju ve stálém napětí. Každou minutu děkuji Bohu za to, že žiju,“ říká unesený doktor.

Když chybí peníze na výkupné

I v zemi zvyklé na krutovládu zločineckých skupin vyvolal pobouření případ chudé prodavačky arašídů. Gang jí unesl pětiletou dceru. Po týdnu ji našli mrtvou, matka neměla čtyři tisíce dolarů na její záchranu.

„Cítím bolest pokaždé, kdy pomyslím na svoji dcerku,“ řekla matka unesené dcery Nadage Saint Hilaireová. Finance jí chyběly i na dceřin pohřeb. Teď se ukrývá. Stejná skupina jí vyhrožuje smrtí.

„Nevycházím ven. Bojím se o sebe a mé další děti. Všichni nebydlí na stejném místě,“ uvedla.

Pomoci mají zbraně

Některé oběti únosů se rozhodly chránit samy. Sehnat zbraně není v této zemi nic nezvyklého. „Únosci jsou všude, protože vláda nedokáže ochránit své občany,“ řekl Ti Neg, který byl také obětí únosu.

Haiti opsalo kruh. Podobnou vlnu únosů zažilo v roce 2004 po armádním puči. Dočasnou kontrolu pak později převzaly nad karibskou zemí mírové jednotky OSN. Ty ale jeden z nejchudších států světa opustily před dvěma roky. A Haiťany nechaly pod ochranou nefungujících a zkorumpovaných bezpečnostních složek.