Británie se rozloučila s princem Philipem, jeho rakev byla spuštěna do královské krypty na hradu Windsor

Británie držela minutu ticha k uctění památky prince Philipa, který zemřel minulý pátek ve svých 99 letech. Pohřebního obřadu se vzhledem k pandemii zúčastnilo jen 30 hostů, převážně členů rodiny. Obřad byl zakončen britskou státní hymnou, ještě předtím byla princova rakev spuštěna do královské krypty.

„Inspirovala nás jeho neochvějná loajalita vůči královně, jeho služba státu a Společenství (Commonwealth), jeho odvaha, statečnost a víra. Naše životy byly obohaceny výzvami, které před nás postavil, podporou, kterou nám dal, jeho laskavostí, humorem a lidskostí,“ řekl na začátku obřadu windsorský děkan David Conner.

Princ Philip, vévoda z Edinburghu, zemřel po delších zdravotních potížích v pátek 9. dubna na hradě ve Windsoru. Společně s královnou Alžbětou II. se sem vzhledem ke svému pokročilému věku uchýlili loni na jaře kvůli koronavirové pandemii.

Windsor považoval Philip na rozdíl od „úřednického“ Buckinghamského paláce za svůj domov a rozhodl se zde strávit i své poslední dny po propuštění z nemocnice v polovině března.

Forth Bridge padl

Podoba pohřbu členů královské rodiny se plánuje celé roky. Princ Philip si přál jednoduchý obřad bez zbytečných oficialit a podobu svého posledního rozloučení – označovaného kódovým označením Forth Bridge – sám průběžně upravoval.

Podle původních předpokladů měla jeho rakev v den pohřbu projet na dělové lafetě tažené námořníky ulicemi Londýna. Očekávalo se, že trasu průvodu budou lemovat tisíce lidí a po obřadu v katedrále bude rakev převezena na hrad Windsor a za přítomnosti členů rodiny uložena v kryptě kaple svatého Jiří.

Pohřeb prince Philipa na zámku ve Windsoru bude přenášet televize
Zdroj: Molly Darlington/Reuters

Na poslední cestu měly vévodu vyprovodit stovky příslušníků ozbrojených sil i organizací, nad nimiž držel patronát. Naopak s účastí většího počtu hlav států a monarchií se nepočítalo – Philipův pohřeb neměl být státní záležitostí.

„Nic k vidění“

Protiepidemická pravidla, která v současné době ve Velké Británii platí, ale dlouho připravovanou operaci Forth Bridge kompletně rozmetala. Poslední rozloučení s princem Philipem, nejdéle „sloužícím“ partnerem britského panovníka v historii, se nakonec uskutečnilo pouze v rodiném kruhu za zdmi hradě Windsor. Účast odřekl i britský premiér Boris Johnson, aby dal přednost příbuzným zesnulého.

Nakonec se tak splnilo Philipovo přání, aby byl jeho pohřeb co nejjednodušší. „Nechtěl, aby to vypadalo jako pohřeb jeho strýce, lorda Mountbattena, v roce 1979. Nechtěl takovou okázalost,“ potvrdil listu The Guardian zdroj z královského paláce.

Starosta Windsoru John Story dokonce na veřejnost opakovaně naléhal, aby do města nedaleko Londýna v sobotu vůbec nejezdila. „Nebude tu nic k vidění,“ ujišťoval. Lidé ve Velké Británii a v dalších zemích světa tak byli odkázáni výhradně na televizní přenos.

Fotografie prince Philipa umístěná v katedrále v Sheffieldu
Zdroj: Andrew Boyers/Reuters

Standarta, čepice a meč

Rakev až do pohřbu zůstávala v soukromé kapli hradě Windsor. Překrývala ji princova standarta, na ní byla položena Philipova čepice v hodnosti velkoadmirála královského námořnictva, kterou měl od roku 2001, a jeho ceremoniální meč.

V levém horním rohu standarty je vyobrazen dánský erb (tři lvi a tři srdce), vedle něj bílý kříž na modrém poli odkazující na vlajku Řecka. Kvůli svatbě s princeznou Alžbětou v roce 1947 a přijetí britského občanství se však Philip musel svých titulů prince řeckého a dánského vzdát.

Přijal příjmení svého strýce, posledního britského místokrále Indie, lorda Mountbattena. Rodinu Mountbattenů symbolizují bílé a černé pásy v dolní části standarty. V pravém dolním rohu je vyobrazen hrad v Edinburghu, který odkazuje na Philipův titul vévody z Edinburghu, jenž získal po svatbě s následnicí trůnu.

Standarta prince Philipa
Zdroj: commons.wikimedia.org

Procesí za zdmi Windsoru

Pohřbem ve Velké Británii v sobotu oficiálně končí osmidenní smutek. Na znamení úcty zesnulému choti královny posunuly sportovní soutěže v Británii začátky svých zápasů, změnil se i čas kvalifikace závodu formule 1, aby nekolidoval s odpoledním pietním ceremoniálem.

Ten oficiálně začal v 15:40 SELČ, kdy byla Philipova rakev před vchodem do reprezentačních prostor Windsoru naložena do speciálně upraveného vozu Range Rover. Na jeho vývoji vévoda pracoval před lety společně s armádou a výslovně si přál vydat se v něm na poslední cestu.

Využití tohoto hybridního vozu s otevřenou střechou tak bylo jedním ze symbolů, který vzdá hold jeho celoživotní vášni pro techniku. „Všechno, co nestvořil Bůh, vytvořili inženýři,“ tvrdil.

V 15:45 se smuteční průvod v doprovodu kapely Granátnické gardy vydal z horního nádvoří zámeckým komplexem směrem ke kapli svatého Jiří. Pohřební vůz pěšky následovali členové královské rodiny a vévodovi nejbližší spolupracovníci. Královna dorazila do kaple svatého Jiří zvlášť.

Podél trasy průvodu stáli zástupci ozbrojených složek Velké Británie i zemí Commonwealthu.

Smuteční průvod do kaple svatého Jiří
Zdroj: ČT24/openstreetmap.org/BBC

Krátce před čtvrtou hodinou dorazil průvod k západnímu schodišti kaple svatého Jiří, kde čekala čestná stráž a kapela střeleckého pluku zahrála státní hymnu. Na schodišti byli rozmístěni členové kavalerie a námořnictva. Za zvuku námořnického signálu byla rakev vynesena ke vchodu do kaple, kde na ni čekali windsorský děkan a arcibiskup z Canterbury.

Před kaplí byli také na Philipovo přání zástupci Austrálie, tedy země, kterou během své služby v královském námořnictvu v roce 1940 navštívil jako první. Přítomni byli i představitelé Kanady, Trinidadu a Tobaga nebo Nového Zélandu.

Obřad začal v 16 hodin v celé Velké Británii minutou ticha. Katafalk vévodovy rakve byl obložen vyznamenáními udělenými v Británii i dalších zemích Commonwealthu, maršálskou holí, řeckými a dánskými insigniemi a křídly královského letectva.

Po skončení obřadu byl princ pohřben v dubové rakvi obložené olovem v kryptě kaple svatého Jiří, kde zůstane až do skonu své manželky. V budoucnosti budou Philip a Alžběta, kteří spolu strávili 74 let pozemského života, uloženi bok po boku na nedalekém královském hřbitově Frogmore Gardens.

„Naložte mě na korbu Land Roveru a odvezte mě do Windsoru,“ měl kdysi Philip nařídit svým osobitým stylem Alžbětě. A ta mu jeho přání nyní splnila.

Britský princ Philip odchází z veřejného života
Zdroj: Stefan Wermuth/Reuters