V Rakousku zadrželi možného pomocníka útočníka z Vídně, tvrdí tamní média

Rakouská policie zatkla muže, kterého podezřívá, že byl zapojený do přípravy loňského teroristického útoku, při němž islámský radikál zavraždil ve Vídni čtyři lidi. V sobotu o tom informovaly deník Kronen Zeitung a agentura APA.

Kronen Zeitung napsal, že dotyčného zadrželi v pátek ráno příslušníci speciální zásahové jednotky Cobra ve vídeňském bytě jeho rodičů. APA k tomu s odvoláním na dobře informované policejní zdroje dodala, že se jedná o 21letého Rakušana egyptského původu. Prokuratura předpokládá, že byl zapojený do přípravy útoku nebo o věci přinejmenším věděl. Stíhá ho pro spojení s terorismem, poznamenala agentura.

Dvacetiletý Kujtim Fejzulai zavraždil 2. listopadu v centru Vídně čtyři lidi a přes dvě desítky osob zranil. Ačkoli měl rakouské občanství, jeho rodiče pocházejí z albánské menšiny v Severní Makedonii. Policie ho při útoku zastřelila.

V roce 2018 se Fejzulai pokusil dostat do Sýrie a připojit se tam k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Později byl kvůli tomu odsouzen za terorismus, v prosinci 2019 byl nicméně podmínečně propuštěn s tím, že se zúčastní programu deradikalizace.