Pompeo plánuje kariéru v médiích. Trumpův exministr bude komentátor Fox News

Někdejší ministr zahraničí Mike Pompeo, který působil v administrativě amerického exprezidenta Donalda Trumpa, se stane analytikem na zpravodajské stanici Fox News. Stane se tak dalším vysokým činitelem bývalé vlády a hlasitým Trumpovým zastáncem, který se k republikánům nakloněné televizi v poslední době připojil.

Bývalý ministr bude poskytovat komentáře k aktuálnímu dění jak na hlavním zpravodajském kanále Fox News, tak i na jeho sesterské stanici Fox Business Network zaměřené na ekonomické zprávy. Ve své nové roli přispěvatele poprvé vystoupí v pátečním zpravodajském pořadu Fox & Friends.

„Mike Pompeo je jedním z nejvíce uznávaných a nejrespektovanějších hlasů, co se týče zahraniční politiky nebo témat národní bezpečnosti. Těším se na jeho příspěvky napříč našimi platformami, v nichž se podělí o svou osobitou perspektivu s miliony našich diváků,“ uvedla v prohlášení šéfka Fox News Suzanne Scottová.

Pompeo byl ministrem zahraničí USA od dubna roku 2018 do letošního ledna, kdy skončil Trumpův mandát. Předtím sloužil jako šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA). V minulosti naznačil, že zvažuje kandidaturu na prezidenta v roce 2024 za předpokladu, že do souboje nevstoupí Trump.

Fox News jako útočiště Trumpových poradců

Exministr podle serveru Politico nedávno navštívil Iowu, která je tradičním prvním a velmi důležitým bojištěm při primárních volbách, v nichž uchazeči bojují o nominaci své strany do prezidentských voleb.

Pompeo je hlasitým zastáncem Trumpových kroků, podporoval například jeho nepodložené snahy o zvrácení výsledků prezidentských voleb. Loni v listopadu v době, kdy již velká americká média včetně Fox News projektovala vítězství demokratu Joeu Bidenovi, prohlásil, že předpokládá „hladký přechod“ k Trumpově druhému prezidentskému volebnímu období.

K Fox News se v posledních měsících přidalo několik velmi blízkých Trumpových spolupracovníků. Mluvčí exprezidentova Bílého domu Kayleigh McEnanyová bude spolumoderovat pořad „Outnumbered“, který je vysílán ve všední dny. Komentátorkou stanice se na konci března stala také Lara Trumpová, manželka exprezidentova syna Erica. Vlastní pořad na Fox Business Network dostal i Trumpův někdejší hlavní ekonomický poradce Larry Kudlow.