Ruská policie zatkla devět protestujících před věznicí, kde drží Navalného

Ruská policie zadržela kvůli údajnému porušování veřejného pořádku devět lidí u věznice v Pokrovu, kam byl umístěn opoziční politik Alexej Navalnyj. V úterý to oznámila ruská agentura TASS. Podle listu Kommersant je mezi zatčenými také Navalného lékařka Anastasija Vasiljevová. Ta jako šéfka lékařského odborového sdružení vedla u věznice protestní akci, jež má přimět úřady, aby vězni poskytly lékařskou péči podle jeho výběru.

„U nápravného zařízení IK-2 ve městě Pokrov se sešlo asi 45 lidí, z nichž tři desítky tvořili novináři a blogeři. Devět občanů se dopustilo porušení veřejného pořádku a policisté je předvedli na strážnici k dalšímu objasnění,“ uvedla TASS s odvoláním na ministerstvo vnitra. Podle Kommersantu jsou mezi zadrženými i novináři, včetně zpravodaje americké stanice CNN.

Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury Interfax objasnilo, že štáb CNN odmítl uposlechnout příkazu strážců pořádku, aby opustil vozovku vedoucí k vězeňskému zařízení, čímž překážel v dopravní dostupnosti zařízení a bránil v jeho činnosti. Novináři navíc ani neukázali své akreditace, jež jim poskytlo ministerstvo. Policisté je proto zadrželi, aby podali vysvětlení. Zpravodaj CNN Mathew Chance mezitím na Twitteru oznámil, že štáb již byl propuštěn na svobodu.

Navalnyj byl v pondělí podle ruského tisku hospitalizován kvůli možnému respiračnímu onemocnění. Ještě dříve si stěžoval na úporné bolesti zad a ztrátu citu v jedné noze. Na jeho žádosti o poskytnutí péče mu věznice podle jeho slov poskytla jen prášky a mast proti bolesti.

Nejhlasitější odpůrce režimu prezidenta Vladimira Putina v poslední březnový den vyhlásil hladovku a obvinil vedení věznice, že mu odpírá péči a „mučí“ jej tím, že jej dozorci každou hodinu budí ze spánku.

Policie opozičníka zadržela po návratu do vlasti

Policie Navalného zadržela v lednu po návratu z Německa, kde se zotavoval z otravy. Podle západních laboratoří byl loni v srpnu otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, což potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Opoziční politik otravu klade za vinu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ruské tajné službě FSB, kterou za pachatele označil i mezinárodní tým novinářů. Jeden z agentů FSB se k účasti na otravě při fingovaném telefonátu sám přiznal. Kreml vše odmítá, přestože otravu potvrdila i německá vláda či odborné vědecké laboratoře ve Francii a Švédsku. 

V únoru Navalnému ruský soud změnil dříve uložený podmíněný trest za údajnou zpronevěru na nepodmíněný a poslal ho na 2,5 roku do vězeňského tábora. Výzvy západních zemí k jeho osvobození a vyšetření otravy Moskva odmítá jako vměšování do vnitřních záležitostí. Opozičník tvrdí, že byl odsouzen v politickém procesu a potrestán za to, že si dovolil přežít otravu.

V úterý ruský soud rovněž vyměřil pokutu 2,6 milionu rublů (740 tisíc korun) čínské sociální síti TikTok. Firma totiž neodstranila výzvy mladistvým k účasti na demonstracích na podporu vězněného Navalného. Moskevský soud to podle agentury AFP uvedl na sociální síti Telegram.