Úřady vyzvedly vrak vrtulníku, v němž zahynul Kellner. Prozkoumají možné vady

Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) vyzvedl na Aljašce trosky vrtulníku, v němž zahynulo pět lidí včetně miliardáře Petra Kellnera. Vyšetřovatelé budou zkoumat důkazy týkající se nehody.

Vrak nalezený na ledovci Knik je zpět v městečku Palmer na „zajištěném a bezpečném místě“, řekl místní televizi regionální šéf NTSB Clint Johnson. „Přijede tým šesti až osmi lidí, kteří budou nejdřív pracovat na vraku a podnikat další činnosti během příštího týdne,“ nastínil další postup. V sobotu dle jeho slov ze Seattlu dorazí vyšetřovatel pověřený případem a zbytek týmu ho bude následovat.

Na cestě na Aljašku jsou dle Johnsona také dva specialisté na vrtulníky. Jednoho vyslal konstruktér vrtulníku, firma Airbus, druhého výrobce motoru, společnost Safran Helicopter Engines. „Bude tu mnoho věcí, v nichž budeme nadále postupovat kupředu, pokud jde o vyšetřování nehody,“ ujistil Johnson. „Zásadní součástí toho samozřejmě je, že si budeme moci vrak s inženýry osahat,“ dodal.

Trosky vrtulníku se podle něj našly v nadmořské výšce kolem šesti tisíc stop, což je necelých 1830 metrů.

Johnson ujistil, že všichni experti vrak zdokumentují a podrobně prozkoumají, aby odhalili případné vady nebo mechanické problémy, které by vedly k nehodě. Vyšetřovatel přitom vyjádřil úlevu, že se vrak vůbec podařilo vyzvednout – vzhledem k povětrnostním podmínkám v oblasti zřícení, včetně nebezpečí lavin.

Dvě hodiny nezvěstný

Helikoptéra Airbus AS350B3 se šesti lidmi na palubě havarovala v oblasti ledovce Knik minulou sobotu večer. Podle všeho narazila do svahu těsně pod hřebenem, načež se po srázu zřítila asi o 250 metrů níž.

Vyšetřování týmu NTSB by mohlo mimo jiné přinést odpovědi na otázku, proč byli záchranáři upozorněni na nezvěstný stroj až dvě hodiny poté, co vrtulník společnosti Soloy Helicopters přestal vysílat satelitní trasovací signál.

Kromě 56letého Kellnera přišli při havárii o život také český trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dva horští vůdci: Gregory Harms a Sean McManamy. Nehodu přežil bývalý český reprezentant ve snowboardingu David Horváth, který leží v nemocnici ve městě Anchorage. Jeho svědectví pro vyšetření havárie považují úřady za klíčové.