Zůstat, nebo se odpojit? Tématem skotské předvolební kampaně je referendum o nezávislosti

Události: Ve Skotsku startuje předvolební kampaň (zdroj: ČT24)

Už ve čtvrtek ve Skotsku oficiálně startuje kampaň před květnovými volbami. Jejím hlavním tématem má být druhé referendum o nezávislosti. Současná první ministryně Nicola Sturgeonová povede skotské nacionalisty do voleb poté, co přežila hlasování o vyslovení nedůvěry. Zatím není jisté, jestli ji to posílí tak, aby v květnu získala nadpoloviční většinu.

Skotská metropole nemá o dramatické scenérie nouzi. O to víc to platí pro politiku v Edinburghu, které dominují skotští nacionalisté. Země uprostřed pandemie vstupuje do volební kampaně, která může ovlivnit jednotu Spojeného království.

Skotové nezávislost odmítli v referendu v roce 2014, jenže pak přišel brexit, s nímž většina obyvatel nesouhlasí. Skotští nacionalisté teď doufají, že získají nadpoloviční většinu a mandát pro druhé hlasování o samostatnosti.

Aféra věci zkomplikovala

Průzkumy v poslední době ukazovaly, že by toho mohli dosáhnout. Než přišla aféra, která tento týden vyústila v hlasování o vyslovení nedůvěry první ministryni Nicole Sturgeonové.

Důvodem skandálu je předchůdce Sturgeonové v čele skotských nacionalistů i vlády. Alex Salmond byl obviněný ze sexuálních napadení deseti žen. Soud ho nakonec zprostil viny. Ale Sturgeonová se stala terčem kritiky za to, jak obvinění řešila.

I když podle nezávislého vyšetřování se Sturgeonová ve své funkci neprovinila, skotští poslanci ve vyšetřovacím výboru odhlasovali, že je oklamala. Hlasování o vyslovení nedůvěry přežila.

Pětapůlmilionové Skotsko teď až do květnových voleb čeká tvrdá kampaň. Pro stoupence nezávislosti na Londýnu ve skotském parlamentu je to nová historická šance. Pokud ji promění, získají argument pro uspořádání nového referenda.