Jihovýchod Austrálie zasáhly záplavy, tisíce lidí včetně části obyvatel Sydney se evakuují

Události: Jihovýchod Austrálie zasáhly záplavy (zdroj: ČT24)

Neustávající přívalové deště vyhnaly z domovů část obyvatel největšího australského města Sydney. Varování před povodněmi a výzvu k evakuaci obdrželo okolo třinácti oblastí Nového Jižního Walesu, který je s osmi miliony obyvatel nejlidnatějším australským státem. Evakuce se týká tisíců lidí. Bleskové záplavy, prudký vichr a nadměrné srážky na východním pobřeží země způsobily dalekosáhlé škody.

Podle premiérky tamní regionální vlády Gladys Berejiklianové je počasí horší, než se čekalo; obzvlášť pro nízko položené oblasti na severozápadě Sydney. „Včera (v sobotu) jsme doufali, že to bude jen událost, která se odehraje jednou za dvacet let, teď to vypadá jako událost, která se odehraje jednou za padesát let,“ uvedla premiérka.

Výzva k evakuaci podle ní nejspíš čeká ještě další čtyři tisíce lidí. Berejiklianová dříve varovala, že vydatný déšť nad oblastí potrvá až do konce příštího týdne.

„Rozsáhlé škody nepůsobí jenom déšť, ale i silný vítr,“ sdělil stanici ABC meteorolog Jonathan How. Prudký déšť bude Sydney i zbytek státu bičovat i v neděli, dodal meteorolog, podle kterého v některých oblastech naprší až dvě stě milimetrů srážek.

Stovky domů budou zřejmě poškozeny

Australské záchranné složky za noc ze soboty na neděli přijaly okolo šesti set telefonátů s žádostí o pomoc, přes šedesát z volajících potřebovalo zachránit ze zaplavených domů. Od čtvrtka, kdy se nad východem Austrálie spustil déšť, přijaly už kolem šesti tisíc hovorů.

Rychle se ženoucí voda na záběrech televizních stanic a ze sociálních sítí zaplavila domy, silnice, vyvracela stromy a ničila dopravní infrastrukturu. Záchranáři odhadují, že poškozeny budou až stovky obydlí. Kvůli počasí část škol zrušila výuku, zavřeny jsou některé silnice a také se zpomalí dodávky vakcíny proti covidu-19 do Sydney, což naruší vládní plán v následujících týdnech naočkovat bezmála šest milionů lidí.

Plné jsou i vodní nádrže. Vylila se přehrada Warragamba, která je pro Sydney hlavním vodním zdrojem. Úřady vyzvaly, aby lidé byli pokud možno doma a nepokoušeli se sami dostat skrz živel.

Centrální vláda už slíbila finanční pomoc pro zasažené. Většina z nich má stále v paměti ničivou sezonu požárů, kterou tu loni ukončily právě silné deště. Někteří našli útočiště v těch stejných centrech, kam se schovali před plameny.