Ruská policie provedla razie v objektech opozičního hnutí, které založil Chodorkovskij

Policie v pátek v Moskvě a v Petrohradě prohledala kanceláře opozičního hnutí Otevřené Rusko a také redakci informačního serveru MBCH Media, které založil někdejší ropný magnát a kritik Kremlu Michail Chodorkovskij. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP. Ruské úřady považují Otevřené Rusko za takzvaně nežádoucí organizaci.

Server MBCH Media zároveň informoval, že bezpečnostní složky prohledaly domov předsedkyně Otevřeného Ruska Anastasije Burakovové. „Nechali za sebou binec, ale nevzali žádné naše zařízení,“ řekl serveru výkonný ředitel Otevřeného Ruska Andrej Pivovarov. „Jsme už na takové nepříjemnosti zvyklí, ačkoli na tom není nic normálního,“ dodal.

Ministerstvo vnitra zatím na dotaz ohledně policejních razií nereagovalo, napsala agentura Reuters. Právník Sergej Badamšin serveru MBCH Media řekl, že prohlídky souvisely s případem aktivisty Michaila Joseleviče z Nižného Novgorodu, kterého policie v lednu zadržela kvůli obvinění ze spolupráce s Otevřeným Ruskem.

Hnutí založil Chodorkovskij

Hnutí Otevřené Rusko založil někdejší ropný magnát a vězeň režimu prezidenta Vladimira Putina Michail Chodorkovskij po propuštění z vězení a odjezdu do exilu. Generální prokuratura ho v roce 2017 označila za nežádoucí organizaci. Zákon umožňující zakázat zahraniční nevládní organizace, které ruské úřady označí za nežádoucí, přijali ruští poslanci o dva roky dříve.

Chodorkovskij založil rovněž server MBCH Media. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor tento týden žádal, aby sociální síť Twitter smazala účet tohoto média kvůli údajnému publikování materiálů nežádoucí organizace. Šéfredaktorka serveru popřela, že by platforma materiály Otevřeného Ruska zveřejňovala.

Když ruská policie zasahuje

O víkendu ruská policie rozpustila v Moskvě setkání představitelů opozice a zadržela na 200 účastníků fóra, včetně komunálních politiků. Sjezd organizovalo sdružení Sjednocení demokraté, které rovněž podporuje Chodorkovskij, podotkla agentura AFP. Policie zásah zdůvodnila tím, že někteří účastníci pracovali pro organizaci, která byla v Rusku označena za nežádoucí, nebo neměli roušky. Televize Dožď připomněla, že Sjednocení demokraté na seznamu nežádoucích organizací nefigurují.

Ruská policie letos tvrdě zasáhla proti demonstrantům, kteří vyšli do ulic protestovat proti uvěznění opozičního předáka a kritika Kremlu Alexeje Navalného. Ten se do vlasti vrátil v lednu po několikaměsíčním pobytu v Německu, kde se léčil po otravě jedovatou látkou ze skupiny novičok. Moskevský soud mu poté změnil dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný. Policie při demonstracích na podporu Navalného zadržela tisíce lidí.