Pandemie ve světě: Francii čeká částečná uzávěra, Polsko i Německo mají velké přírůstky nakažených

Od pátku začne v šestnácti francouzských departementech včetně Paříže kvůli koronaviru platit přísná uzávěra, která potrvá čtyři týdny. Také bulharská vláda ve čtvrtek ohlásila desetidenní uzávěru. S výraznými přírůstky nakažených se potýká i Polsko či Německo. Itálie si ve čtvrtek připomněla více než sto tisíc obětí koronaviru. Podle amerického prezidenta Joea Bidena USA v pátek překonají hranici 100 milionů podaných dávek vakcín.

Ve Francii se nová přísnější pravidla dotknou osmi departementů v regionu Ile-de-France, kam patří i Paříž, dále departementů v Hauts-de-France, Alpes-Maritimes, Seine-Maritime a Eure. Pokud se celková situace nezlepší, stejná omezení by mohla začít platit i v dalších částech Francie, která má celkem 101 departementů.

Pravidla počítají s tím, že školy zůstanou otevřené, naopak většina obchodů musí zůstat uzavřená. Smějí otevřít jen obchody prodávající nezbytné zboží, výjimku mají také knihkupci a prodejci hudebnin. Během dne smějí lidé chodit ven na procházky nebo za sportem, ale musí zůstat v okruhu deseti kilometrů od domova. Na celém území Francie se od soboty zkrátí noční zákaz vycházení, nově bude začínat v 19 hodin.

Francouzské nemocnice jsou nadále přetížené, leží v nich 25 389 pacientů, z toho 4246 na jednotkách intenzivní péče. Podle agentury Reuters je to letošní rekord.

V Bulharsku prý lidé mírná opatření nedodržovali

Uzávěra, která začne platit od 22. března, má v Bulharsku odvrátit odvrátit hrozící kolaps zdravotnictví. Zavřeny zůstanou školy, restaurace i obchodní domy. Ministr zdravotnictví Kostadin Angelov upřesnil, že budou uzavřeny všechny obchody s plochou větší než 300 metrů čtverečních s výjimkou supermarketů.

Fungovat přestanou i restaurace, zábavní podniky nebo posilovny. Žáci ve školách přejdou na on-line výuku, školky budou uzavřeny. Zakázány budou veškeré společenské akce ve vnitřních i venkovních prostorách a také návštěvy v domácnostech. Ubytovací zařízení budou moci zůstat v provozu, uzavřeny budou ale hotelové restaurace.

V zemi přibylo za posledních 24 hodin 4201 nových případů. V nemocnicích se v současnosti léčí přes 7800 pacientů, z toho více než 600 na jednotkách intenzivní péče. Až dosud v zemi platila jen velmi mírná opatření: školy a nákupní centra se otevřely v únoru a restaurace a bary začátkem března. Premiér Bojko Borisov řekl, že vláda byla nucena přikročit k přísnějším restrikcím, protože lidé mírná opatření nedodržovali. „Lidé nenosí roušky, nedodržují rozestupy, systém je přetížený,“ sdělil.

Velké nárůsty nakažených hlásí Polsko a Německo

Velké přírůstky nakažených hlásí i další evropské země. V Polsku za uplynulý den přibylo 27 278 nových případů, což je letos nejvyšší denní přírůstek a druhý nejvyšší od začátku pandemie. Od 20. března do 9. dubna v celém Polsku zůstanou uzavřená nákupní centra, muzea, kina, divadla, umělecké galerie, hotely i sportoviště. K dálkové výuce se také vrátí žáci prvních až třetích tříd základních škol.

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 17 504 odhalených případů, jde o nejvyšší nárůst od 22. ledna. Čtvrteční bilance nakažených je o zhruba 3 tisíce vyšší oproti čtvrtku minulý týden, kdy Institut Roberta Kocha (RKI) evidoval 14 356 případů. Ve středu hlásil institut 13 435 nově infikovaných.

Itálie si připomíná 103 tisíc obětí

Itálie si ve čtvrtek připomíná 103 tisíc lidí, kteří v zemi v souvislosti s covidem-19 zemřeli. Hlavní ceremoniál s účastí premiéra Maria Draghiho se odehrál v Bergamu, na jehož okolí dolehla velice tvrdě první vlna pandemie. Ve zbytku Itálie byly vyvěšeny státní vlajky na půl žerdi.

„Nesmazatelnou vzpomínkou jsou vojenské kamiony převážející rakve,“ uvedl Draghi. Podle něj je čtvrteční den plný zármutku a také naděje díky pokračující očkovací kampani. Draghi zdůraznil, že pondělní pozastavení používání vakcíny AstraZeneca je jen dočasné.

Záběry kolon vojenských kamionů z 18. března loňského roku, jež přepravovaly rakve mimo Bergamo, oběhly celý svět. Pohřební služby byly v severoitalském městě na pokraji kolapsu, jen za březen zemřelo na 6 tisíc lidí, což je až šestkrát více než v předchozích letech. Mrtvé nedaleko hlavní bergamské nemocnice připomíná malý lesík, kde ve čtvrtek při vzpomínkové akci premiér Draghi vysadil strom.

Biden: V pátek dosáhneme cíle podat sto milionů dávek vakcín

Spojené státy v pátek překonají hranici sto milionů podaných dávek vakcín proti covidu-19 od nástupu nové administrativy. Na tiskovém brífinku to řekl americký prezident Joe Biden. Pětašedesát procent Američanů ve věku 65 let a více podle něj již obdrželo nejméně jednu dávku vakcíny. 

„Je mi ctí oznámit, že zítra (v pátek), 58 dní po nástupu naší administrativy, splníme cíl podat sto milionů dávek (vakcín) Američanům,“ řekl prezident. Doplnil, že tato hranice bude překonána o několik týdnů dříve, než byl původní plán, a to navzdory překážkám v distribuci, které například představovaly sněžné bouře. Další cíl v očkování chce prezident oznámit příští týden.