Arménská armáda vyzvala vládu k rezignaci. Premiér odvolal velitele a varuje před pučem

Arménská armáda vyzvala premiéra Nikola Pašinjana, aby i s celou vládou odstoupil, informuje agentura Reuters. V prohlášení generálního štábu uvádí, že současný kabinet není schopný přijímat odpovídající rozhodnutí v kritické situaci. Pašinjan výzvu označil za pokus o vojenský převrat a vyzval své příznivce, aby vyšli do ulic. Odvolal také náčelníka generálního štábu. Krizi vyvolala prohraná válka o území kolem Náhorního Karabachu.

„Premiér a vláda Arménie nejsou od nynějška schopni v této krizové a osudové situaci arménského lidu přijmout odpovídající rozhodnutí. V souvislosti se současnou situací požadují arménské ozbrojené síly rezignaci premiéra a vlády (…) a zároveň varují před použitím síly proti národu,“ uvádí se v prohlášení generálního štábu.

Podle vedení armády „neúčinné řízení současné vlády a vážné chyby v zahraniční politice přivedly zemi na pokraj zhroucení“.

Předseda vlády ve vystoupení vysílaném na Facebooku pak oznámil, že rozhodl o odvolání náčelníka generálního štábu a jeho prvního zástupce. Ministr obrany podle něj už připravuje jmenování jejich nástupců. 

„Nevěřím, že moje odstoupení je řešením problému. Navrhl jsem několik variant,“ prohlásil premiér k zástupu několika stovek přívrženců, kteří se na jeho výzvu sešli na náměstí Republiky. Vyjádřil zároveň přesvědčení, že vedení policie ani bezpečnostní služby s podobnou výzvou jako generální štáb nepřijdou.

Pašinjan se také snažil situaci uklidnit. „Myslím si, že nebezpečí převratu je zvládnutelné, je to jen emocionální reakce vojáků,“ řekl mimo jiné. Ministerstvo obrany po výzvě generálního štábu kritizovalo „nepřijatelné pokusy“ zatáhnout armádu do politiky.

Opozice

Na druhé straně Hnutí za záchranu vlasti, které utvořilo šestnáct politických stran přejících si Pašinjanovu rezignaci, požadavek armády k odchodu premiéra podpořilo. Zároveň zorganizovalo shromáždění svých stoupenců, které se koná na náměstí Svobody v Jerevanu. Přívrženci opozice se shromáždili i na ústřední třídě, kde se nachází parlament.

Poslanci odmítli svolat mimořádné zasedání kvůli odvolávání premiéra Pašinjana, uvedla agentura Interfax s dovětkem, že vládní většina prostě nijak nereagovala na iniciativu opozice. Ta hodlá jednat o situaci s prezidentem, kterého žádá, aby nevyhověl premiérově žádosti o odvolání náčelníka generálního štábu.

Hlavní opoziční strana Prosperující Arménie podle agentury AFP vzkázala premiérovi, aby využil „poslední šanci“ odejít bez násilí a vyhnout se „občanské válce“. „Apelujeme na Nikola Pašinjana, aby nevedl zemi do občanské války a krveprolití. Má poslední šanci odejít bez problémů,“ nabádá strana.

Moskva se zatím drží stranou

Moskva se zatím k událostem v Arménii vyjadřuje zdrženlivě. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov řekl, že Kreml sleduje vývoj situace se znepokojením. Nicméně dodal, že to považuje za „výlučně vnitřní záležitost Arménie, našeho velmi důležitého a blízkého spojence na Kavkaze“. Sám Putin v telefonickém rozhovoru s Pašinjanem vyzval podle Kremlu všechny strany ke zdrženlivosti.

Pašinjan čelí protestům a výzvám k rezignaci kvůli porážce v loňské válce o Náhorní Karabach a okolní území. Arménie ho do té doby okupovala a musela se jeho velké části vzdát. Kritici ho obviňují, že se dopustil vlastizrady, když podepsal dohodu s Ázerbájdžánem, v níž tváří v tvář špatné situaci na frontě s postoupením části sporného území souhlasil.