Doprava v části Německa je kvůli sněhu stále ochromena, u Baltského moře hrozí záplavy

Severní část Evropy zasypal sníh a na řadě míst způsobil komplikace v dopravě. Problémy hlásí především Německo. Na dálnicích A4 a A7 v Hesensku uvázly kamiony i osobní auta a vytvořily se kolony dlouhé několik kilometrů. Podle policejního mluvčího je situace „katastrofální“. S vydatnou sněhovou nadílkou se potýkají také v Nizozemsku, v Belgii či ve Velké Británii.

Sníh a led ochromily část Evropy (zdroj: ČT24)

Komplikace kvůli sněhu hlásí především spolkové země střední a východní části Německa. Kromě Hesenska se tvořily kolony kvůli dopravním nehodám a uvázlým kamionům například u Norimberku v Bavorsku či u Gery v Durynsku.

Některá hesenská města zastavila do odvolání provoz městské hromadné dopravy, například Kassel či Marburg. Autobusy a tramvaje nevyjely kvůli sněhu i ledovce.

Německé Hanau zasáhla ledovka
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Kvůli počasí by se na dálnicích v Berlíně podle dopravní centrály nemělo jezdit rychleji než 60 kilometrů za hodinu. V hlavním městě je třeba počítat především s ledovkou.

Sněžení neustane, některé železniční tratě stále stojí

Sníh způsobil komplikace v dopravě v Německu už v neděli. Policie registrovala stovky nehod.
Německá meteorologická služba varovala, že také v pondělí bude vydatně sněžit. Napadnout by ve střední a východní části země mohlo až 25 centimetrů nového sněhu. Městům a vesnicím u Baltského moře hrozí záplavy.

Problémy hlásí mimo jiné Německé dráhy (DB). „Sníh a led budou regionální i dálkovou dopravu DB v některých částech země ovlivňovat i dnes,“ uvedl v pondělí mluvčí německého železničního dopravce. Vlaky zatím vůbec nejezdí mezi Berlínem a Hannoverem či Frankfurtem nad Mohanem a Mnichovem. Kromě silniční a železniční dopravy se omezení dotkla i provozu trajektů v Severním moři a načas se uzavřelo i letiště v Dortmundu.

Odjezdová cedule na nádraží v Hamburgu oznamuje zrušené spoje
Zdroj: Georg Wendt/ČTK/DPA

První sněhová bouře v Nizozemsku po 10 letech

Kromě Německa problémy kvůli vydatnému sněžení hlásí Nizozemsko, Belgie a části Velké Británie. Na amsterdamském letišti Schiphol byly zrušeny desítky letů, letiště Eindhoven bylo zavřené zcela.

Železniční společnost NS oznámila, že v pondělí bude provoz vlaků v zemi jen velmi omezený. V Amsterdamu a Haagu se načas zastavily tramvaje. „Je to po dlouhé době první sněhová bouře (v Nizozemsku): poslední jsme zaznamenali v lednu 2010,“ stojí na meteorologickém webu Weer.nl.

V Nizozemsku se měly do základních škol, které byly dosud zavřené kvůli šíření koronaviru, vrátit stovky tisíc děti. Mnoho jich ale nakonec zůstalo kvůli přívalu sněhu zavřených. Kvůli sněhu se neotevřela ani střediska, v nichž se lidé mohou nechat otestovat na koronavirus.

Další vytrvalé sněžení očekávají meteorologvé také na východě a jihovýchodě Anglie. Připadnout může až 15 centimetrů nového sněhu. Na několika místech musela být uzavřena i centra na očkování proti covidu-19.