Slováci naposledy stříleli vlky. Ochrana šelem se zpřísní

Události: Slováci zpřísnili odstřel vlků (zdroj: ČT24)

Na Slovensku skončila sezona odstřelu vlků. Od listopadu do ledna padlo 39 zvířat. Ta letošní byla poslední, protože vlk dostane přísnější ochranu. Hledání kompromisu trvalo několik týdnů. Zejména chovatelé ovcí se obávali, že neregulované množství šelem bude pro skomírající odvětví znamenat další zátěž.

Stát povolil odstřel padesáti šelem, nakonec jich bylo o jedenáct míň. Příští zimu už se lov nezopakuje. Vlk bude na Slovensku chráněný celoročně. Nově bude možný jen odstřel vybraných jedinců a pouze na povolení. Stejné je to třeba u medvědů.

„Pro ochranu přírody je to velký krok,“ libuje si Jerguš Tesák z ekologické organizace WWF Slovensko. Dodává, že ochrana vlků pomůže snížit stavy přemnožené vysoké nebo kanců, a to zase přispěje ke zdraví lesů.

Vlci však útočí i na ovce. Ve stádě majitelky Salaše Pružina Oľgy Apoleníkové potrhali ohradníky a zabili nebo nevyléčitelně zranili třináct ovcí při jediném útoku. „Byla to krvavá vřava,“ komentuje.

Podle slovenského svazu chovatelů způsobí vlci ročně na stádech škodu asi půl milionu eur. Stát tyto ztráty majitelům kompenzuje a slibuje, že po zpřísnění vyhlášky bude celý proces ještě jednodušší. Poskytne i podporu na stavbu elektrických ohradníků nebo pořízení pasteveckých psů.

Podle odhadů žije na Slovensku pět set až sedm set vlků. Přesný počet by měla dát analýza DNA, na které pracuje Státní ochrana přírody.