Vakcínu proti covidu dostaly už dva miliony Izraelců. K normálnímu životu se má země začít vracet v dubnu

Zpravodaj ČT David Borek o očkování v Izraeli (zdroj: ČT24)

Již dva miliony lidí v Izraeli dostaly vakcínu proti covidu-19, přes 170 tisíc Izraelců už obdrželo i druhou dávku. Od neděle mají nárok na očkování také občané starší 45 let. Podle plánu izraelského ministerstva zdravotnictví má být v březnu naočkováno 5,2 milionu Izraelců. V dubnu by se země mohla začít vracet k normálnímu životu.

Izrael je první zemí, ve které se podařilo dosáhnout takto vysoké míry proočkovanosti. Vedlejší účinky byly ale podle zahraničního zpravodaje České televize Davida Borka zaznamenány jen u zlomku naočkovaných. Z dvou milionů lidí se objevily u 1100. „Většinou to byly banální věci typu bolest hlavy. V 92 případech to byly neurologické vedlejší efekty, včetně znecitlivělosti. U 14 lidí byla zaznamenána necitlivost lícního nervu,“ přibližuje Borek.

Již nyní se ale začíná projevovat pozitivní efekt očkování. Mezi lidmi, kteří dostali první dávku, se snížila nákaza o 50 procent, a to už 14 dní po podání první ze dvou očkovacích dávek.

Ukázalo se ale zároveň, že pouze jedna dávka vakcíny nestačí. „Sedmnáct procent z těch Izraelců, kteří teď leží v nemocnici s vážnějším průběhem covidu, mělo za sebou první dávku,“ vysvětluje Borek. První dávka tak prý sice snižuje možnost nákazy, zároveň ale sama o sobě ještě neposkytuje ochranu před nemocí.

Obavy z očkování se podařilo rozptýlit i mezi ultraortodoxními židy

Již na konci března bude podle ministerstva zdravotnictví dosaženo základních vakcinačních cílů, tedy přes pět milionů očkovaných. Od dubna pak chce Izrael znovu začít povolovat turistiku. Turisté totiž již od loňského března do země prakticky nemohou. V této době by se do Izraele měl podle odhadů rovněž začít vracet normální život.

I v Izraeli jsou podle Borka lidé, kteří očkování odmítají. „Ještě na podzim loňského roku byly publikovány různé průzkumy, které ukazovaly jistou zdrženlivost. Ani ne tak v paušálním odmítáním vakcinace, ale v tom, že mnozí Izraelci v průzkumech říkali, že si raději počkají,“ říká. Pochybnosti se ale podařilo rozptýlit i mezi ultraortodoxními židy, u kterých se očekával největší odpor.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.