Němci odhalili obchod s drogami a falešnými dokumenty s miliardovým obratem

Německé policii se podařilo odhalit a vyřadit z provozu platformu na takzvaném darknetu, na které se prodávaly drogy, falešné úřední dokumenty i bankovky. V tiskové zprávě o tom informovaly zvláštní policejní útvar a oddělení generální prokuratury, které se zaměřují na kybernetickou kriminalitu. Podle nich to byl zřejmě největší nelegální internetový obchod na světě. Zadržet se podařilo i jeho provozovatele.

Platforma, kterou se podařilo německé polici vyřadit z provozu, se jmenovala DarkMarket. Jejího provozovatele s australským občanstvím zadrželi policisté na severu Německa, poblíž hranice s Dánskem.

„DarkMarket byl až do uzavření s téměř 500 tisíci uživateli a více než 2400 prodejci celosvětově nejspíš největším obchodem na darknetu,“ uvádí tisková zpráva. Celkem se na platformě uskutečnilo na 320 tisíc transakcí, za které se platilo kryptoměnami: 4650 bitcoiny a 12 800 monery. Podle aktuálního kurzu by to bylo zhruba 140 milionů eur (asi 3,7 miliardy korun).

Kromě německé policie se na odhalení a vyřazení DarkMarketu z provozu podíleli i policisté z USA, Austrálie, Británie, Dánska, Švýcarska, Ukrajiny a Moldavska. Právě v posledních dvou zmiňovaných zemích byly umístěny servery.

Darknet je neveřejná a obtížně přístupná část internetu, kterou zločinci používají k nelegálním obchodům. Kromě drog se tam dají sehnat zbraně, léky či falešné doklady. Uživatelé na darknetu vystupují anonymně.