V Turecku zatkli přes 200 lidí podezřelých z terorismu, podle úřadů plánovali útoky o silvestrovské noci

Turecké bezpečnostní orgány zadržely při prosincových raziích ve 33 městech a provinciích 267 lidí podezřelých ze spojení s teroristickými organizacemi. Je mezi nimi také 161 cizinců. Informovala o tom agentura Anadolu.

Policie při zatýkání vycházela z poznatků svědčících o tom, že náboženští extremisté plánovali na silvestrovskou noc teroristické útoky. Zátahy se zatýkáním se konaly mezi 20. a 31. prosincem, napsala agentura s odvoláním na sdělení ministerstva vnitra.

V dokumentu se rovněž uvádí, že v jiném případu nechal přistěhovalecký úřad zadržet dalších 69 cizích státních příslušníků, a to kvůli podezření na „spojení s oblastmi válečných konfliktů“. Při tomto zatýkání policisté podle ministerstva vnitra zajistili zbraně, výbušniny a digitální dokumenty spojené s teroristickými skupinami.

Turecké bezpečnostní orgány pravidelně zasahují proti osobám podezřelým z příslušnosti k teroristické organizaci Islámský stát. Ta se v posledních letech přihlásila k více útokům v Turecku. Patří k nim i přepadení nočního klubu Reina v Istanbulu o silvestrovské noci na přelomu let 2016 a 2017. Útočník tehdy postřílel 39 lidí a na 80 dalších zranil.