V Bosně zemřelo při novoroční oslavě osm lidí. Patrně se udusili zplodinami z agregátu

Při oslavě příchodu nového roku zemřelo v Bosně osm mladých lidí. Podle předběžných informací policie se otrávili zplodinami z dieselového agregátu, který jejich chatu zásoboval elektrickým proudem. Bosenská média uvádějí, že další dvě osoby přežily a nacházejí se ve vážném stavu.

Neštěstí se odehrálo ve vesnici Tribistovo na jihozápadě země poblíž hranic s Chorvatskem. Oběti pocházely z nedalekého města Posušje. Šéf místní policie Milan Galić řekl televizi N1, že zemřeli čtyři dívky a čtyři mladíci ve věku 18 až 20 let. Jedná se o místní středoškolské a univerzitní studenty.

Podle Galiče příčinou smrti bylo „nanejvýš pravděpodobně“ udušení, přesná příčina tragédie je ale nadále předmětem vyšetřování. Podle deníku Dnevni list mrtvé našla skupina jiných mladých lidí, kteří slavili konec roku v sousední chatě a kterým bylo divné, že ráno nikdo z vedlejšího domu nevychází.

Pozůstalým v pátek kondolovala řada místních politiků, zejména bosenských Chorvatů, k nimž většina obětí patří. Upřímnou soustrast vyjádřil příbuzným i chorvatský premiér Andrej Plenković. Bosenská vláda na páteční mimořádné schůzi vyhlásila na sobotu den smutku v celé zemi.