Muž podezřelý z útoku v Nashvillu při explozi zahynul, oznámili vyšetřovatelé

Třiašedesátiletý Anthony Quinn Warner, kterého policie podezírala z pátečního bombového útoku ve městě Nashville ve státu Tennessee, při explozi zahynul. DNA nalezená na místě činu odpovídá vzorkům DNA odebraným v domově podezřelého, uvedl podle agentury Reuters představitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Douglas Korneski. Nikdo další podle něj nebyl do útoku zapojen. Motiv zůstává nadále neznámý.

Agenti FBI již v sobotu prohledali dům ve městě Antioch, jež je předměstím Nashvillu, který podle nich patřil osobě spojené s incidentem. Podle fotografie na mapovém serveru Google Maps stálo před domem stejné obytné auto, které zachytilo několik bezpečnostních kamer nedaleko místa činu krátce před výbuchem.

Policejní hlídky přijely do centra Nashvillu v pátek po poledni středoevropského času kvůli ohlášené střelbě a nalezli zaparkovaný obytný vůz, z něhož se ozývalo hlášení o tom, že auto brzy vybuchne. To se o pár minut později skutečně stalo. Tři lidé utrpěli zranění, exploze poničila přes čtyřicet budov a blízkou telefonní a datovou ústřednu a vyřadila tak z provozu mobilní komunikaci v širokém okolí.

Úřady již dříve uvedly, že v okolí místa činu nebyly nalezeny žádné další výbušniny. Hlavní otázkou tak zůstává, jaký byl motiv útoku a zda byla jeho cílem právě budova telekomunikační společnosti AT&T, jejíž poškození způsobilo rozsáhlé komunikační problémy i za hranicemi státu Tennessee.

Policie došla pouze k závěru, že šlo o záměrnou explozi, jejímž cílem však nebylo usmrtit kolemjdoucí – centrum Nashvillu bylo v čase pandemie a vánočních svátků vylidněné a hlas z vozidla před výbuchem vyzýval, aby se od něj lidé vzdálili.