Zachránily jsme přes tři stovky unesených školáků, oznámily nigerijské úřady. Další zůstávají v zajetí

Nigerijské úřady oznámily, že přes tři stovky unesených školáků byly předány vládním složkám. Další studenti zůstávají v rukou islamistů. Teroristická skupina Boko Haram, která se k únosu přihlásila, předtím zveřejnila video desítek hochů, o kterých tvrdí, že jsou právě ze severonigerijské školy. Dítě s obličejem pokrytým prachem a se škrábanci na záznamu tvrdí, že je jedním z 520 unesených školáků, píše AFP.

Mluvčí guvernéra nigerijského státu Katsina, odkud unesení chlapci pochází, oznámil, že 344 z nich brzy dorazí domů a jsou v dobrém stavu. Podle vyjádření žádný z unesených hochů nezemřel, další ale zůstávají v zajetí.

Po útoku ozbrojených mužů na internátní státní střední školu se pohřešovalo několik stovek studentů, první údaje uváděly 333, později se psalo o čtyřech stovkách. Více než stovka útočníků se samopaly v pátek pozdě večer místního času přepadla školu v Kankaře ve státě Katsina.

Guvernér státu Katsina dříve sdělil, že po chlapcích v rozlehlém lese v sousedním státě pátrají vojáci. Úřady se obávaly, že útočníci budou chtít chlapce dostat do sousedního Nigeru, což by pátrací operace ztížilo.

Podle informací AFP hromadný únos na zakázku pro Boko Haram naplánovala skupina, která si říká bandité. Kromě únosů dětí kradou také stáda dobytka.

Pokud je tvrzení teroristů pravdivé a za únosem skutečně stojí Boko Haram, značí to, že skupina rozšiřuje teritorium svého působení. Na severozápadě země podobným způsobem zaútočili teroristé poprvé. Podle Balaraba Ruffina z civilní společnosti, která usiluje o klidnější sever Nigérie, zbylo v oblasti mocenské vakuum a chybí politická vůle proti islamistům zakročit.

Boko Haram ukázalo zajaté chlapce na videu

Ještě před vyjádřením nigerijských úřadů ve čtvrtek islamisté z Boko Haram zveřejnili video, v němž tvrdí, že zadrželi 520 školáků a dva jsou po smrti. Několika chlapcům se povedlo utéct a vylíčili, že ještě v pátek únosci školáky rozdělili do několika skupin. Děti na záběrech vypadají vyčerpané, sedí v lese ve velmi špatných hygienických podmínkách.

Část šestiminutového videa je v angličtině, část v dialektu používaném na severu země. Video se objevilo na profilech, které obvykle ke své prezentaci používá skupina Boko Haram.

Bezpečnost na severu Nigérie se zhoršuje od roku 2015, kdy do funkce nastoupil současný prezident Muhammadu Buhari, který si boj s Boko Haram stanovil jako hlavní cíl svého působení.