Očkování v Evropské unii začne od 27. prosince, slibuje von der Leyenová

Očkování proti koronaviru začne v zemích Evropské unie 27. prosince a dvou dnech po něm následujících. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) chce podmínečné povolení pro první vakcínu od firem Pfizer a BioNTech vydat příští pondělí a některé unijní země již oznámily, že začnou očkovat hned po Vánocích. V Rakousku si chtějí pospíšit – očkovat by se tam mělo už na Štědrý den.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

„Tohle je chvíle pro Evropu. Očkování napříč EU začne 27., 28. a 29. prosince,“ uvedla na Twitteru předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. EK v rámci společných nákupů vakcín zajistí pro unijní země nejméně 200 milionů dávek vakcíny od americké a německé společnosti, které by již v pondělí mohly dostat podmínečnou licenci pro evropský trh. Rozhodnutí EMA musí následně potvrdit Komise, von der Leyenová však počítá s tím, že to bude otázka nejvýše několika dní.

Brusel však zajistí pouze společný nákup vakcín, jejich distribuce již bude v režii členských zemí. Některé unijní státy již veřejně oznámily, že začnou očkovat ihned po Vánocích. Například Německo má již připravenu infrastrukturu a očkovací centra a v první etapě chce naočkovat na 400 tisíc lidí. Česko počítá s tím, že do konce roku bude k dispozici téměř 10 tisíc dávek.

Mluvčí EK oznámil, že Komise úspěšně uzavřela také jednaní o nákupu vakcíny od společnosti Novavax, která očkovací látky vyrábí i v Česku. Komise by ve smlouvě chtěla zajistit nákup 100 milionů dávek s předkupním právem na stejné množství. Firma by se tak měla přidat k šesti výrobcům, s nimiž již má EU smlouvy. Pro evropský blok se zhruba 450 miliony obyvatel má Brusel předběžně zajištěnu více než miliardu dávek.

Německo bude muset upřednostňovat

Německo by mělo v první vlně obdržet asi 400 tisíc dávek vakcíny společností BioNTech a Pfizer, do konce prvního čtvrtletí nadcházejícího roku by jich do země mělo být dopraveno až 13 milionů. Počítá s tím ministr zdravotnictví Jens Spahn. Vakcinace, která v Německu stejně jako v celé Evropské unii začne 27. prosince a která bude dobrovolná, se tak v prvních měsících neobjede bez upřednostňování nejohroženějších skupin obyvatel.

Německá očkovací komise Stiko navrhuje rozdělit populaci 83milionové země do šesti tříd, které určují pořadí v přístupu k imunizaci. Do skupiny s velmi vysokou prioritou zařadila obyvatele domovů pro seniory a pečovatelské domy. Do této skupiny patří také lidé nad 80 let a zdravotnický personál mimořádně vystavený rizikům nákazy, jako jsou urgentní příjem či oddělení pečující o infikované koronavirem, ale také zdravotníci z oborů onkologie či transplantační medicíny. Celá tato skupina, která dostane očkování jako první, má 8,6 milionu lidí.

V Rakousku by se mohlo začít očkovat proti covidu-19 už na Štědrý den. Po rozhovoru se zástupcem americké farmaceutické firmy Pfizer to oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz, informovala dnes agentura APA. Za posledních 24 hodin Rakousko zaznamenalo dosud nejvyšší denní počet úmrtí s covidem-19. Zemřelo 218 pacientů.

Saúdská Arábie jako první arabská země začala očkovat své obyvatele vakcínou proti covidu-19 od farmaceutické společnost Pfizer a německé BioNTech. Informovala o tom agentura Reuters. V uplynulých dnech začalo používání této vakcíny také v Británii a USA.

První dvě dodávky vakcíny do království dorazily ve středu. Saúdskoarabské úřady přitom již začátkem týdne vyzvaly občany a rezidenty, aby se zaregistrovali do očkovacího programu. Látka jim bude podána bezplatně. 

Polsko zavádí karanténu pro přelom roku

Polsko zavede celostátní karanténu od 28. prosince do 17. ledna, oznámil tamní ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Zavřít budou muset hotely, sjezdovky a nákupní centra s výjimkou obchodů se základními potřebami, uvedl ministr podle televize TVN 24. Do desetidenní karantény také budou muset všichni lidé, kteří přicestují do Polska organizovanou dopravou.

Polské zdravotnictví se potýká s druhou vlnou pandemie koronaviru. Denní přírůstky nově potvrzených případů nákazy minulý měsíc dosáhly maxima, přesahujícího přes 27 tisíc případů denně, připomněla agentura Reuters.

Niedzielski varoval před třetí vlnou v novém roce. Vyzval také spoluobčany, aby zůstali opatrní. „Vyzývám každého Poláka, aby byl zodpovědný za sebe a za své blízké. Ale vím, že výzvy nepomohou,“ řekl.

I když pro vánoční svátky nebudou podle ministra zavedena žádná nová omezení, pro silvestrovskou noc se podle ministra počítá se zákazem vycházení od sedmé hodiny večer 31. prosince do šesté ráno 1. ledna.