Japonská prokuratura obžalovala podezřelého z loňského žhářského útoku na animátorské studio

Japonská prokuratura obžalovala muže podezřelého ze žhářského útoku na studio animovaného filmu v Kjótu. Loni v červenci při něm zemřelo 36 lidí a další tři desítky utrpěly zranění. S odvoláním na japonská média o tom informovala agentura AFP.

Dvaačtyřicetiletý Šindži Aoba byl obžalován z vraždy. Policie na něj vydala zatykač krátce po požáru, oficiálně ho však kvůli těžkým zraněním a popáleninám zatkla až letos v květnu. Aobu policisté zadrželi přímo v nemocnici, kde se ke svému činu přiznal.

Aoba 18. července loňského roku vešel do renomovaného kjótského studia Kyodo Animation, kde polil zřejmě benzinem vchod a následně ho zapálil. Podle výpovědi svědků u toho křičel „Zdechněte“. Vyšetřovatelům později sdělil, že mu studio ukradlo nápad na román.

Oběťmi útoku se stali převážně mladí lidé, sám Aoba utrpěl popáleniny obličeje, trupu i končetin. Veřejnoprávní televizní stanice NHK po útoku informovala, že pachatel má záznam v trestním rejstříku a v minulosti byl ve vězení za krádež peněz z obchodu.

Útok na světově proslulé studio Kyoto Animation byl nejhorší hromadnou vraždou v Japonsku za poslední dvě desetiletí. Studio mělo přibližně 160 zaměstnanců s průměrným věkem 33 let.