Policie v Berlíně zadržela dalšího podezřelého z loňské krádeže šperků v drážďanské klenotnici

Německá policie v pondělí v Berlíně zadržela dalšího podezřelého z loňské krádeže šperků z historické klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v Drážďanech. Podle deníku Bild pochází stejně jako trojice jeho už zatčených kompliců z prostředí arabských rodinných klanů v německém hlavním městě.

Speciální policejní jednotka v souvislosti s případem v pondělí večer zatkla jedno z hledaných jednadvacetiletých dvojčat. Dopadla jej v obytném domě v berlínské čtvrti Neukölln, kde se chtěl patrně sejít se svým známým. Po druhém dvojčeti policisté i nadále pátrají.

Policie dvojčata spolu s dalšími třemi již zatčenými muži podezřívá, že se loni v noci na 25. listopadu podíleli na vloupání do drážďanské klenotnice, ze které zmizelo asi dvacet barokních šperků.

Podle zástupců klenotnice jde o nevyčíslitelnou škodu

Podle tehdejších informací bulvárního listu Bild měly cennosti hodnotu až miliardy eur (22,3 miliardy korun). Zástupci klenotnice ale trvali na tom, že hodnota odcizených věcí je nevyčíslitelná. Na dopadení pachatelů byla vypsána odměna půl milionu eur (asi 13,2 milionu korun).

Klenotnice Grünes Gewölbe, která leží v samém srdci historického drážďanského Starého města, patří k největším v Evropě a slouží k uchovávání cenných historických sbírek Saska z období od renesance až po klasicismus. Vznikla v 16. století a veřejnosti jsou její sbírky přístupné od roku 1724. Název klenotnice byl odvozen od původního malachitového nátěru její klenby.