Japonsko čelí třetí vlně epidemie, na pořádání olympijských her hledí veřejnost s rozpaky

Události: Otazníky kolem tokijských Her (zdroj: ČT24)

Japonský národní stadion se dočká zahajovacího ceremoniálu olympijských her příští rok v červenci, bude-li pandemická situace příznivá. Už tak tučný účet za Hry roste. K původním 12,5 miliardy dolarů za nová sportoviště a další výdaje přibydou skoro tři miliardy dolarů za odklad.

Dvě třetiny zaplatí japonská a tokijská vláda, zbytek organizační výbor. „Je to částka, kterou dokážeme zajistit. Od partnerů žádáme další sponzoring a také máme pojištění,“ uvedl šéf organizačního výboru Olympijských her Tokio 2020 Toširo Muto.

Část spolknou opatření kvůli koronaviru: zdravotnická zařízení, povinné roušky a dezinfekce, dvoumetrová distance při komunikaci se sportovci. Nikde nesmí být přeplněné prostory, což znemožní fungování národních domů. Sportovci i funkcionáři se zdrží kratší dobu než obvykle. Organizátoři také vyzývají sportovce, aby se nechali naočkovat.

„Vakcinace nebude povinná, ale apeluji na sportovce – není to jen o vás, je to i o solidaritě,“ vyzývá předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Protest proti konání olympijských her v Tokiu
Zdroj: Kim Kyung-Hoon/Reuters

Pořádat, či nepořádat?

Japonská veřejnost se na Hry dívá s rozpaky. „Počet nakažených v Japonsku je pořád nižší než jinde, tak doufám, že Hry budou. Pomohou i ekonomice, uvítal bych je,“ říká fotograf z prefektury Wakajama Širó Teruj.

Naopak Rjóta Sató z prefektury Sajtama z konání sportovní megaudálosti nadšený není: „Děsí mě, že za této situace přijedou do Japonska lidé ze zahraničí. Hry nepodporuji. Čekám, že by je mohli zrušit nebo znovu odložit.“

Počet diváků ze zahraničí bude zcela jistě omezený. Kolik jich bude moci přijet, se rozhodne na jaře.