Francie chystá novou letadlovou loď na jaderný pohon

Příští francouzská letadlová loď bude mít jaderný pohon, oznámil při představení podrobností o projektu prezident Emmanuel Macron. Její stavba začne na konci roku 2025, o jedenáct let později projde testy a do služby by měla nastoupit v roce 2038. Nahradí stávající jadernou letadlovou loď Charles de Gaulle. Cena plavidla se odhaduje na sedm miliard eur – 184,5 miliardy korun.

„Jaderná energie zůstane základním kamenem naší strategické autonomie. Proto jsem se rozhodl, že budoucí letadlová loď, která bude sloužit naší zemi a námořnictvu, bude stejně jako Charles de Gaulle na jaderný pohon,“ prohlásil v úterý Macron.

Volba jádra umožní plavidlu téměř neomezený dosah a dobu plavby. Vedle Francouzů vlastní atomovou letadlovou loď už jen Američané, kteří jich provozují rovnou 11. Francie také patří k zemím s vysokým podílem jádra na energetickém mixu.

Model chystané letadlové lodi
Zdroj: ČTK/AP/Laurent Cipriani

Nové plavidlo bude vážit 70 tisíc tun a měřit 300 metrů na délku a 40 na šířku. Na jeho palubu se vejdou dva tisíce členů posádky a třicítka letadel, na horní palubě může v jednu chvíli stát až 25 strojů. Právě kvůli vzletu strojů má horní paluba v nejširším bodě 80 metrů, popisují média.

Část vybavení lodi bude americké provenience. Sloužit by měla do roku 2080, píše agentura AP s odvoláním na poradce šéfa Elysejského paláce.

Letadlová loď umožňuje státu zasáhnout kdekoliv na světě, a považuje se tak za jednu z podmínek velmoceského postavení. Zdaleka nejvíc jich provozují Američané.

  • 11 – USA
    2 – Británie, Čína, Itálie
    1 – Francie, Indie, Rusko, Španělsko, Thajsko

Macron v projevu také oznámil investici 500 milionů eur (13,1 miliardy korun) do průmyslu spojeného s jádrem a zvláštní fond na jeho modernizaci a na hledání možností, jak ukládat jaderný odpad, píše agentura AP. V sobotu v Paříži začne formou videokonference celosvětové setkání u příležitosti pěti let od podpisu Pařížské klimatické dohody.