Zsuzsová dostala 21 let vězení za zprostředkování vraždy

Slovenský Specializovaný trestní soud uložil 21letý trest vězení Aleně Zsuzsové za zprostředkování objednávky vraždy exprimátora města Hurbanovo Lászlóa Basternáka. Verdikt není pravomocný. Zsuzsová byla obviněna také ze zprostředkování vraždy novináře Jána Kuciaka. V tomto případě byla ale v září obžaloby zproštěna.

Bývalý primátor Hurbanova Basternák byl zastřelen před deseti lety před svým domem. Podle obžaloby byla Zsuzsová zprostředkovatelkou mezi objednavatelem jeho vraždy a dalším obžalovaným, který zadal vykonání samotného činu. Specializovaný trestní soud uznal vinnými i tyto dva muže. Basternákův vrah byl již dříve odsouzen k 25 letům vězení.

Podle soudu proti Zsuzsové svědčily rozpory v jejích výpovědích i nedůvěryhodné vysvětlování finančních transakcí v souvislosti s projednávaným případem. Řetěz přímých a nepřímých důkazů byl souvislý a nepřerušený, uvedl Denník N.

Zsuzsová v minulosti pomáhala v kampani údajnému objednavateli vraždy jako protikandidátovi Basternáka před volbami primátora. Obžalovaná, která je ve vazbě, se vyhlášení rozsudku nezúčastnila.

Podezření z přípravy dalších vražd

Kriminalisté dál podezírají Zsuzsovou z účasti na přípravě nedokonaných vražd dvou elitních prokurátorů a bývalého ministra vnitra a spravedlnosti, nynějšího advokáta Daniela Lipšice, který zastupoval v případu Kuciakovy vraždy rodiče zastřeleného reportéra.

Roli zprostředkovatelky měla Zsuzsová sehrát i v případu vraždy Jána Kuciaka, kterou si podle prokuratury objednal podnikatel Marian Kočner jako pomstu za to, že Kuciak poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Letos v září však specializovaný trestní soud Kočnera obžaloby z objednání vraždy zprostil a osvobodil i Zsuzsovou. Verdikt zatím není pravomocný.