Londýn podezírá britské žoldnéře, že se podíleli na masakrech během války na Srí Lance

Horizont ČT24: Velká Británie a válečné zločiny na Srí Lance (zdroj: ČT24)

Britská policie vyšetřuje válečné zločiny z občanské války na Srí Lance. Z podílu na zvěrstvech spáchaných v 80. letech podezírá několik bývalých vojáků, kteří si před 35 lety založili bezpečnostní agenturu. Ta mimo jiné poskytovala výcvik a podporu speciální jednotce srílanské policie, jejíž členové nechvalně prosluli vražděním tamilských civilistů.

Veteráni britských speciálních jednotek SAS jsou dnes šedesátníci a sedmdesátníci, kteří si spokojeně žijí ve venkovských domech jižní Anglie. Jejich bezpečnostní agentura Keenie Meenie už žoldnéřské služby dávno nenabízí, jména obětí brutální občanské války, která zpustošila úrodný ostrov jižně od Indie, ale nemají zůstat zapomenuta.

Vyšetřování případu vede londýnská metropolitní policie. Většina důkazů se objevila na veřejnosti díky práci investigativního novináře Phila Millera, který opakovaně na základě zákona o svobodném přístupu k informacím žádal o zveřejnění a odtajnění britských vládních dokumentů.

Miller představil výsledky svého pátrání v nové knize, ve které zdokumentoval podíl Keenie Meenie Services (KMS) na masakrech vesničanů členy speciální úderné jednotky srílanské policie. „Britští žoldnéři byli hlavními instruktory ve výcvikovém táboře. Zjistil jsem, že počet civilních obětí během masakrů narůstal, čím déle je cvičila Keenie Meenie. Začalo to masakry s 12 civilními oběťmi. Po třech letech výcviku měly masakry 85 obětí,“ uvádí Miller.

Britští veteráni svůj podíl popírají. „Kategoricky odmítáme tvrzení, že se (zakladatel KMS) David Walker nebo zaměstnanci společnosti KMS Limited v polovině 80. let minulého století podíleli na spáchání válečných zločinů na Srí Lance,“ uvedla v prohlášení Saladin Security, nástupnická společnost KMS, mezi jejíž šéfy Walker patří.

Soukromé vojenské společnosti v podstatě zaručují, že vláda může celkem věrohodně popírat účast na konfliktu. Technicky vzato je to pravda, neúčastní se, ale zároveň dodá službu, která je potřeba pro pomoc přátelskému režimu.
Jan Kofroň
bezpečnostní analytik, FSV UK

Londýn roli britských žoldnéřů ve válce tajil

Občanská válka na Srí Lance se zapsala jako jeden z nejdéle trvajících občanských konfliktů. Vypukla v roce 1983 a postavila většinové Sinhálce vyznávající buddhismus proti menšinovým tamilským hinduistům. Když válka o čtvrt století skončila porážkou Tamilů, připsala si sto tisíc obětí a skoro milion uprchlíků.

Otřesných zvěrstev se neštítila ani jedna ze stran. Opakovaně je spáchaly jak vládní síly, tak povstalci z organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu. Roli britských žoldnéřů ve válce o budoucnost bývalé kolonie Londýn na dlouhé dekády utajil.

„Pro vlády je jednodušší ztrácet soukromé občany v cizích konfliktech než se dívat na pytle s těly zabitých vojáků. Také si myslím, že v soukromém sektoru je řada klíčových dovedností, jako je logistika nebo třeba komunikace, které zkrátka v ozbrojených silách nefungují tak dobře,“ míní Eeben Barlow, šéf bezpečnostní agentury STTEP. 

Kauzu pozorně sledují členové dvousettisícové komunity Tamilů, které do Velké Británie vyhnala právě brutální válka na Srí Lance.

Po sérii vyšetřování z minulých let poslali britské soudy za mříže jednoho vojáka kvůli spáchání válečného zločinu. Teď je to ve Velké Británii vůbec poprvé, kdy stejnému obvinění čelí členové soukromé bezpečnostní agentury.