Rusové dopadli sériového vraha. Uškrtil přes dvacet seniorek

Horizont ČT24: Dopadení sériového vraha (zdroj: ČT24)

V ruském Tatarstánu dopadli jednoho z nejhorších sériových vrahů novodobé historie. Policie podezírá osmatřicetiletého Radika Tagirova nejméně z 26 vražd. Vyšetřovatelé se domnívají, že jich mohlo být ještě více. Své oběti si vybíral mezi důchodkyněmi, které uškrtil a poté oloupil.

Muže, pro kterého se vžila přezdívka Volžský maniak, se po dekádu děsily osamělé starší ženy ze zanedbaných sídlišť ruských měst. Podle policejních zdrojů se jich jeho obětí mohlo stát až 32.

Popsal, že se představoval jako zaměstnanec údržbářské firmy, jako čistič ventilace. S tím ho ženy pustily dovnitř, kde je uškrtil. „Bylo to tišší a rychlejší. Nevím. Bezbolestné,“ odpovídá na dotaz, proč zrovna tento způsob.

Motiv popisuje jednoznačně: „Chtěl jsem se najíst. Žil jsem tehdy na ulici. A tak jsem našel způsob, jak snadno přijít k penězům.“

Třikrát udělal chybu. Jedna z jeho obětí přežila, jindy ho zachytila bezpečnostní kamera a jednou dokonce musel vyskočit ze třetího patra, aby se vyhnul synovi právě zavražděné ženy. Vznikl psychologický profil a podobizna, úřady na jeho hlavu vypsaly odměnu tří milionů rublů. Přesto dál unikal. Zámečníkovi Tagirovovi se nakonec staly osudnými vzorky DNA a otisky bot zanechané na místech činu.

Zapíše se na seznam nejhorších sériových vrahů ruské moderní historie. Nejhorším je policejní důstojník Michail Popov, který do roku 2007 zavraždil 55 žen. Hned za ním je sovětský kanibal Andrej Čikatilo popravený v roce 1994 za zabití 52 obětí.