Ruský soud prodloužil Safronovovi vazbu do jara. Bývalý novinář se chce odvolat

Moskevský soud v pondělí prodloužil do 7. března vazbu bývalému novináři Ivanu Safronovovi, který čelí obvinění z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Safronov vinu popírá, informuje ruská agentura TASS. Právní obhájce obviněného uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá. Soud zasedal za zavřenými dveřmi, novináři do sálu neměli přístup, uvedl server listu Kommersant s tím, že rozhodnutí soudu si mohly vyslechnout přítelkyně a sestra Ivana Safronova.

Agentura TASS už na začátku září u předchozího prodloužení vazby napsala, že soud tehdy jednal za zavřenými dveřmi, protože na případ se vztahuje utajení.

„Jak se může cítit člověk, který je obviněný ze spáchání obzvláště závažného zločinu, když je nevinný? A navíc, který nechápe, z čeho je obviněn?“ odpověděl v pondělí Safronovův advokát Ivan Pavlov na dotazy novinářů, v jakém stavu je jeho klient.

Obhájce upozornil, že vyšetřovatelé stále neuvedli, jaké mají proti Safronovovi důkazy, a na pondělním soudním jednání podle něj nepředložili žádné nové informace. Kommersant připomněl, že vyšetřovatelé dosud nevysvětlili podrobnosti obvinění. Podle Pavlova se za Safronova zaručilo 388 lidí, aby nemusel být ve vazbě, mimo jiné šéfredaktoři listů Vedomosti či Kommersant.

Bývalého novináře Safronova, který se letos v květnu stal poradcem šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos, zatkla v červenci ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady.

Tajná služba tvrdí, že muže v roce 2012 zverbovala česká rozvědka. V roce 2017 údajně splnil zadaný úkol shromažďovat a předávat informace o dodávkách ruských zbraní do Afriky a o působení ruských vojáků na Blízkém východě, přičemž konečným příjemcem těchto informací byly podle FSB Spojené státy.

Safronovův údajný kontakt spolupráci s rozvědkou popřel

Agentury TASS a RIA Novosti v červenci uvedly, že v ruských médiích se objevilo jméno Safronovova českého známého Martina Laryše, který v Moskvě působil jako dopisovatel Lidových novin v letech 2010 až 2012. Později vedl analytické středisko zaměřené na bezpečnost ve východní Evropě a Africe.

Údajný kontakt nicméně důrazně popřel, že by kdy pro nějakou rozvědku pracoval. „Je to naprostá hloupost. Dezinformační podvrh,“ odmítl uvedenou zprávu Laryš v dopise zaslaném ruské sekci BBC, která o něm letos v červenci informovala.

Laryš uvedl, že se skutečně se Safronovem seznámil v roce 2012, když v Rusku pracoval jako zpravodaj deníku Lidové noviny. Spolupracovali však na profesionální úrovni čistě jako kolegové „na tématech souvisejících s politikou, ekonomikou a bezpečností“.

„Stále nechápu, proč byl zadržen. Také jsem nerozuměl oficiálnímu důvodu, protože Ivan byl novinář – to znamená, že neměl a nemohl mít přístup k utajovaným materiálům, protože v žurnalistice se nepracuje s utajovanými materiály,“ citovala BBC z dopisu, který Laryš rovněž zaslal Safronovovým advokátům.

Proti Safronovově zadržení protestovali ruští novináři

FSB dále tvrdí, že případ nesouvisí s novinářskou prací obviněného. Kommersant v pondělí připomněl, že vyšetřovatelé nevysvětlili podrobnosti obvinění. Safronov, který před svým působením v Roskosmosu pracoval v denících Kommersant a Vedomosti, vinu odmítá a tvrdí, že je pronásledován za svou dřívější práci novináře.

Proti zadržení Safronova v létě rovněž protestovali ruští žurnalisté. Objevily se i úvahy, že nynější stíhání může být pomstou za dřívější Safronovovy články, kritické vůči ruské armádě. Pod petici na novinářovu obranu se podepsaly desítky tisíc lidí.