Komando evropské námořní mise obsadilo tureckou loď. Akce vyvolala spor s Ankarou

Horizont ČT24: Evropští námořníci obsadili tureckou nákladní loď (zdroj: ČT24)

Mezi Evropskou unií a Tureckem probíhají další spory. Tentokrát kvůli válce v Libyi. Komando evropské námořní mise IRINI v pondělí obsadilo tureckou nákladní loď mířící do Misuráty, a to kvůli podezření, že veze zbraně. Po protestu Ankary ale museli vojáci zásah předčasně ukončit.

22. listopadu natočila posádka turecké nákladní lodi dvě stě kilometrů od pobřeží severní Afriky německou fregatu a vrtulník se zásahovou jednotkou bundeswehru.

Záběry z průmyslové kamery pak zachytily dění na kapitánském můstku. Vojáci měli za úkol prohledat plavidlo kvůli podezření, že do Libye veze zbraně.

Akce netrvala dlouho

Jednotka ale nezvládla prohledat loď celou. Po chvíli přišla informace, že Ankara s inspekcí nesouhlasí. Vojáci tak podle pravidel námořní mise IRINI museli akci přerušit a plavidlo opustit. Na palubě žádné zbraně nenašli.

„Operace IRINI žádá o inspekci. Pokud stát, který je zodpovědný za loď, řekne, že s ní nesouhlasí, pak nemůže inspekce pokračovat,“ vysvětlil mluvčí evropského komisaře pro zahraniční politiku Peter Stano.

Turecká vláda tvrdí, že s inspekcí nedala souhlas, a operace tak porušila mezinárodní právo. Velení evropské mise to odmítá s tím, že Ankara měla na reakci déle než čtyři hodiny, a když nepřicházela, dostal zásah zelenou.

„Vojáci bundeswehru se chovali naprosto korektně. Tahle debata s Tureckem ale ukazuje na základní problémy této evropské mise,“ uvedla německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Podle kritiků aktuální incident znovu ukazuje nejen limity námořní mise IRINI, ale zbrojního embarga vůči Libyi obecně. OSN ho v minulosti označila za naprosto neefektivní. Z jeho porušování usvědčila řadu aktérů. Vedle Turecka a Kataru, podporujících vládu v Tripolisu, taky Rusko, Jordánsko a Spojené arabské emiráty, které stojí na druhé straně konfliktu.