Zaveďte karanténu v celé zemi, jinak zdravotnictví zkolabuje, žádají vládu italští lékaři

Na jaře byly nemocnice v Lombardii zcela přeplněné pacienty s koronavirem. Nejbohatší italský region zasáhla epidemie obzvlášť tvrdě. Nyní však čelí systémové krizi ve zdravotnictví znovu. Počty nakažených v Itálii tento týden překonaly symbolickou hranici jednoho milionu a nejvíce zasažen je právě sever země. Lékaři se obávají, že další kolaps nemocnic je jen otázkou času a vládu vyzývají k vyhlášení karantény v celé zemi.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

„Stále více se přibližujeme k okamžiku, kdy situaci přestaneme zvládat. Nevím, kdy se to stane, ale už nezbývá mnoho času,“ říká lékař Luca Cabrini, který řídí jednotku intenzivní péče v nemocnici Circolo ve městě Varese, nedaleko od švýcarských hranic. Jedná se o největší zdravotnické zařízení v okrese severozápadně od Milána, kde žije zhruba milion obyvatel.

Na jaře nemocnice rozšířila kapacitu své intenzivní péče z 20 na 45 lůžek. Minulý víkend na oddělení leželo 38 pacientů a Cabrini chystá další nová místa.

I když je situace na italských jednotkách intenzivní péče znovu kritická, není to situace těchto oddělení, která v podzimní vlně epidemie lékaře nejvíce znepokojuje. Neklid vzbuzují infekční a další oddělení mimo intenzivní péči, kde se obvykle léčí mladší pacienti, kteří ale někdy vyžadují dlouhou hospitalizaci.

Ošetření pacientů s covidem na pohotovosti v italském městě Lodi
Zdroj: Flavio Lo Scalzo/Reuters

Svaz italských lékařů tento týden vyzval k zavedení celostátní karantény, aby se předešlo kolapsu zdravotnického systému. Vláda čelí ostřejší kritice než na jaře, kdy zdravotnická krize vyvolala vlnu solidarity.

Ve středu bylo 52 procent lůžek v italských nemocnicích obsazeno pacienty s nemocí covid-19, což je nad varovnou hodnotou 40 procent zavedenou ministerstvem zdravotnictví. V Lombardii byla naplněna kapacita pro pacienty s covidem-19 ze 75 procent, v Piemontu z 92 procent a Jižním Tyrolsku dokonce z 99 procent.

Lombardie, která je nejlidnatějším a nejrozvinutějším italským regionem, je znovu ohniskem nákazy. Nemocnice v tomto regionu prochází vnitřní reorganizací, jejímž cílem je vyhnout se přerušení veškeré neakutní péče, jak se stalo při první vlně. Nicméně v Lombardii a sousedícím Piemontu kvůli rozšíření kapacity pro pacienty s covidem zavřela chirurgická, dětská a geriatrická oddělení. A Benátsko se chystá zrušit všechny neakutní zákroky.

Nemocnice se teď snaží najít dostatek vyškolených specialistů, a to hlavně anesteziologů pro jednotky intenzivní péče, a dalších zdravotníků. Jedná se o náhradu za lékaře a zdravotní sestry v karanténě.

Zdravotnické úřady jsou velmi znepokojeny tím, že se nákaza už netýká pouze regionů na severu Itálie, ale rozšířila se na jih země. A tam je zdravotnictví méně odolné. Ve čtvrtek italská média zveřejnila šokující video z jedné neapolské nemocnice. Na záběrech je vidět mrtvý muž, který leží na toaletách oddělení pro pacienty s covidem-19.

„Jako za války“

„Představte si vysoké ale úzké tsunami, které udeřilo, jako by byla válka, na zdravotnictví v těchto oblastech,“ říká o březnové a dubnové vlně koronaviru, která zasáhla okresy Bergamo, Cremona a Lodi, doktor Massimo Puoti, který vede infekční oddělení v největší milánské nemocnici Niguarda.

„Nyní zažíváme další vlnu, která se ale od té první liší. Je o něco nižší a výrazně širší, takže existuje riziko, že počty nakažených budou vyšší než v březnu,“ dodává. Aby se tlak na největší nemocnici v Miláně snížil, úřady na konci října znovu otevřely polní nemocnici na milánském výstavišti.

Rakušané vyrazili na poslední chvíli do obchodů. Na nákupní třídě Mariahilferstrasse se tvořily před prodejnami dlouhé fronty
Zdroj: ČTK/imago stock&people/photonews.at/Georges Schneider

Rakousko ještě víc omezí pohyb obyvatel

Přísnější režim vyhlásilo v sobotu odpoledne Rakousko. Opatření, která vejdou v platnost v úterý, budou podobná těm na jaře. Vycházení bude omezeno celý den. Možné budou jen cesty do práce, k lékaři či na nákup. „Má nejnaléhavější prosba pro následující čtyři týdny zní: nesetkávejte se s nikým,“ uvedl na tiskové konferenci kancléř Sebastian Kurz. 

„I když si nikdo druhý lockdown nepřál, je to jediná možnost, o které víme, že bude fungovat,“ dodal Kurz podle serveru listu Kurier.

Kromě prodejen potravin, lékáren, drogerií či obchodů s krmivem pro zvířata budou všechny obchody zavřeny. I ty, které budou moci dál prodávat, budou mít omezenou otevírací dobu. Všechny školy přejdou na distanční výuku. Podniky, kde je to možné, mají zavést home office. Hotely a restaurace zůstávají uzavřeny, dál je umožněn jen prodej jídla s sebou. Zrušeny jsou veškeré kulturní i sportovní akce. Zavřené budou také veškeré služby.

Mimo členů vlastní domácnosti se Rakušané budou moci setkávat jen s životními partnery, „nejbližšími příbuznými“ a jinak osobně důležitými osobami, se kterými se člověk za běžných okolností stýká několikrát týdně. Výrazně omezené budou návštěvy v domovech seniorů a nemocnicích. Opatření mají platit do 6. prosince. 

Řečtí zdravotníci
Zdroj: Reuters/Costas Baltas

Situace je vážná, zní z Řecka

Střední a vysoké školy v Řecku se zavřely už v pondělí. „Uzavření základních škol jsme se ale chtěli vyhnout,“ uvedl ministr zdravotnictví Vasilis Kikilias po oznámení přísnějších opatření. To, že k tomu musela vláda nakonec přistoupit, podle něj ukazuje, jak je epidemická situace vážná. Už od pátku také v zemi platí zákaz nočního vycházení mezi devátou večer a pátou ráno.

Řecko, které má asi 10,7 milionu obyvatel, zaznamenalo od počátku epidemie téměř 70 tisíc nakažených koronavirem, což je v přepočtu na obyvatele mnohem méně, než v těžce zasažených evropských zemích jako jsou Itálie, Španělsko, Francie či Česko. I v Řecku ale stoupají denní bilance nových případů. Ve čtvrtek jich země hlásila 3316 a v pátek 3038. Čtvrteční bilance byla nejvyšší od počátku epidemie. Nejhůře postižené je nyní město Soluň a jeho okolí.

Silvestr bude v Nizozemsku bez ohňostrojů

Oslavy příchodu nového roku se budou muset v Nizozemsku letos obejít bez ohňostrojů. Vláda se je totiž rozhodla zakázat. Chce tím zabránit tomu, aby se lidé při odpalování zábavní pyrotechniky zranili, a dál tak zatížili zdravotnický systém.

„Je velmi nezodpovědné letos odpalovat ohňostroje. Je tu velká šance, že budete chyceni a dostanete vysokou pokutu,“ varoval ministr spravedlnosti Ferdinand Grapperhaus. Podle něj je Silvestr bez ohňostroje i způsobem, jak poděkovat zdravotníkům. „Přidejte ke slovům i činy,“ vyzval.

Kdo na přelomu starého a nového roku ohňostroj přesto odpálí, dostane pokutu přinejmenším 100 eur (2600 korun) a také záznam do trestního rejstříku. Zákaz se nevztahuje na drobné petardy a dělbuchy či prskavky.

Podle serveru NOS zaznamenali zdravotníci v souvislosti s odpalováním větších dělbuchů a ohňostrojů na přelomu loňského a letošního roku 1300 zraněných. Téměř 400 z nich skončilo v nemocnici.

Na více než polovině lůžek na jednotkách intenzivní péče jsou nyní v Nizozemsku pacienti s covidem-19. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se od počátku roku v zemi nákaza koronavirem prokázala u více než 443 tisíc lidí. S covidem-19 jich přes 8400 zemřelo. V posledních dnech Nizozemsko registruje průměrně šest tisíc nových případů infekce denně.

V Los Angeles vznikly při čekání na koronavirové testy dlouhé fronty
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

V USA lámou počty nově nakažených rekordy

Spojené státy zaznamenaly v rámci posledních deseti dnů hned osm rekordních hodnot nových potvrzených nákaz. V pátek bylo v zemi pozitivně testováno přes 180 tisíc lidí, což je nový rekord.

Od začátku pandemie se v USA, které mají zhruba 330 milionů obyvatel, nákaza virem SARS-CoV-2 potvrdila u více než 10,7 milionu lidí. Přes 244 tisíc z nich s covidem-19 zemřelo, z toho 1431 za posledních 24 hodin. USA mají zdaleka nejvyšší bilanci mrtvých s covidem-19 na světě. Druhá nejpostiženější země světa, kterou je Brazílie, nyní hlásí kolem 165 tisíc mrtvých.
Řada amerických států a měst v posledních dnech znovu zavádí určitá omezení ekonomiky ve snaze zpomalit šíření viru.

„Raději s rouškou, než být mrtvý“

Například guvernér Severní Dakoty Doug Burgum v pátek nařídil nošení roušek ve vnitřních prostorech. Venku si lidé ústa a nos budou muset zakrývat v případě, že nebude možné dodržet bezpečné rozestupy. Opatření má platit až do 13. prosince. Burgum rovněž nařídil, aby veškeré bary a restaurace po celém státě omezily kapacitu na 50 procent a mezi 22:00 a 4:00 měly zcela zavřeno.

K nošení roušek lidi vyzval také guvernér státu New Jersey Phil Murhpy. Když na tiskové konferenci dostal dotaz ohledně lidí, kterým už se nechce neustále nosit roušku, vzkázal, že mnohem nepříjemnější než si zakrývat obličej, je umřít. V jeho státě při zhoršující se epidemické situaci platí řada karanténních opatření včetně plošného nařízení ohledně roušek.

Místní obyvatelé musí aktuálně roušky nosit ve veřejné dopravě, obchodech a dalších podnicích a také na pracovišti, pakliže jsou tam v blízkosti dalších lidí. Ve čtvrtek vstoupilo v platnost nové nařízení, které omezuje provoz barů, restaurací nebo kasin a zakazuje mládežnická sportovní utkání.