Podle běloruských úřadů měl zemřelý aktivista otravu alkoholem, lékaři to však odmítají

Běloruský vyšetřovací výbor tvrdí, že aktivista Raman Bandarenka, který ve čtvrtek zemřel v nemocnici poté, co byl zbit a zadržen v Minsku, měl kromě úrazů také otravu alkoholem. Informaci o přítomnosti alkoholu v krvi však popírají lékaři záchranné služby a zpráva o Bandarenkově stavu při příjmu, informuje server Tut.by. V reakci na jeho úmrtí vyšly podle agentury AFP do ulic tisíce lidí. Evropská unie smrt běloruského aktivisty a umělce odsoudila a pohrozila přijetím dalších sankcí.

Jednatřicetiletý malíř Bandarenka byl podle informací portálu Tut.by brutálně zadržen v Minsku poblíž svého bydliště neznámými maskovanými muži, kteří přijeli strhnout červeno-bílé fáborky na plotě v barvách vlajky symbolizující protirežimní protesty.

Bandarenka vyšel z domu, aby zjistil, co se děje. Po napadení byl převezen do nemocnice, kde ho několik hodin operovali. Po celou dobu byl v bezvědomí.

Vyšetřovací výbor ale na sociální síti Telegram uvedl, že policisté se vydali na místo, protože dostali zprávu o tom, že zde došlo k rvačce. Na místě pak objevili muže s úrazy a příznaky opilosti. Muže posléze dopravili na služebnu, aby věc vyjasnili.

Když se stav muže začal zhoršovat, zavolali prý záchranku. U Bandarenky byla kromě úrazů údajně konstatována také intoxikace alkoholem. Přesná příčina smrti se vyšetřuje.

Lidé v Minsku přišli uctít památku Ramana Bandarenky
Zdroj: Reuters

Záchranáři intoxikaci popírají

Jeden z lékařů záchranné služby ale Tut.by sdělil, že Bandarenka žádný alkohol v krvi neměl. Portál také získal zprávu napsanou při příjmu, v níž se uvádí, že měl v krvi nula promile etanolu.

Na místo incidentu, které se stalo symbolem opozice a podle toho bylo překřtěno na „náměstí Změn“, po Bandarenkově smrti proudí davy lidí, kteří sem přinášejí květiny, malířovy fotografie a zapalují zde svíčky. Svjatlana Cichanouská, vůdčí osobnost běloruské opozice, řekla, že Bandarenka se stal „nevinnou obětí hrozného systému“.

EU je připravena přitvrdit sankce

Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella je Bandarenkova smrt „výsledkem skandálních a hanebných kroků běloruských úřadů“. Borrellův mluvčí také uvedl, že Evropská unie je připravena k dalším sankcím.

„Raman Bandarenka se stal včera další obětí krutých represí běloruského režimu. Upřímnou soustrast rodině a přátelům. Násilí musí skončit a zodpovědní musí čelit spravedlnosti,“ napsal český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

EU již dříve přijala sankce proti vůdci běloruského režimu Alexandru Lukašenkovi, jeho synovi a 53 dalším lidem z jejich okolí. Postihla také ministry a čelné představitele policie, kterým připisuje zodpovědnost za násilné potlačování protirežimních protestů po zpochybněných srpnových prezidentských volbách.