Tropická bouře Eta udeřila na jižní cíp Floridy, kde zaplavila hustě obydlené oblasti

Na jih Floridy udeřila tropická bouře Eta, která si v minulých dnech vyžádala ve Střední Americe desítky mrtvých a stovky pohřešovaných. V hustě zalidněných oblastech Floridy způsobila záplavy. Místní úřady v prvních hodinách neevidovaly žádné oběti.

Eta se dostala nad americkou pevninu v noci na pondělí, když zasáhla souostroví Florida Keys u nejjižnějšího cípu třetího nejlidnatějšího státu USA. Kromě přívalových dešťů ji podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) doprovázely poryvy větru o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu.

Rozsáhlý bouřkový systém postupoval směrem na západ a meteorologové varovali, že by mohl nad Mexickým zálivem znovu zesílit na úroveň hurikánu a následně zasáhnout jinou část Floridy.

Zaplavené ulice

Úřady o víkendu varovaly před životu nebezpečnými bleskovými záplavami a vzedmutím hladiny moře. Na některých místech se dočasně uzavřely školy, pláže, hromadná doprava a také testovací centra na koronavirus. Obavy z dramatických následků zvyšovala skutečnost, že daná část Floridy minulý měsíc zaznamenala mimořádně vysoké srážkové úhrny.

Dopady bouře pociťovala velká města jako Miami a Fort Lauderdale, v okresech Miami-Dade, Broward a Palm Beach byly desetitisíce lidí bez elektřiny. Guvernér státu Ron De Santis vyhlásil v sobotu pro jih poloostrova stav nouze.

„Bylo to mnohem horší, než jsme si vůbec dokázali představit, a to jsme se připravovali,“ hodnotil situaci student z Fort Lauderdale, kterému voda zaplavila byt. „V podstatě bez ustání prší,“ dodal.

Podle agentury AP byly na jihu Floridy zaplavené celé čtvrti a na ulicích zůstávaly uvězněné automobily. Nebyly však hlášeni mrtví nebo pohřešovaní, na ostrově Key Largo bylo více lidí zraněno, když na jejich dům spadl strom.

Střed bouře, který se přehnal přes Florida Keys, už se podle posledních informací znovu nacházel nad mořem, a to jižně od města Naples na západním pobřeží Floridy. AP uvádí, že byl přesně v takové vzdálenosti od pevniny, aby mohl živel zachovávat svou sílu a zároveň přinášet intenzivní srážky v jižní třetině floridského poloostrova.

Minulý týden Eta zasáhla několik středoamerických států, na některé přitom udeřila jako mimořádně silný hurikán čtvrté kategorie. Na mnoha místech způsobila záplavy a sesuvy půdy. Naposledy se přehnala přes západ Kuby, kde však zatím nejsou hlášeny žádné ztráty na životech ani významnější škody. Latinskoamerické země evidovaly nejméně 68 mrtvých.