Ve Střední Americe dál řádí bouře Eta. Vyžádala si nejméně pět životů

Tropická bouře Eta, která v úterý udeřila jako hurikán čtvrté kategorie na pobřeží Nikaraguy, se za doprovodu vydatných lijáků pomalu sune nad Hondurasem. O víkendu má zasáhnout Kubu, na začátku příštího týdne jih Spojených států. Jedna z nejsilnějších bouří, jaké Střední Amerika v posledních letech zaznamenala, si vyžádala pět životů a na moři uvěznila desítky rybářů.

Vítr v oslabené bouři dosahoval v noci ze středy na čtvrtek rychlosti 55 kilometrů v hodině a Eta se rychlostí jedenáct kilometrů za hodinu přesouvala k severozápadu. Podle předpovědí nad Karibským mořem opět zesílí a stočí se zpět k severovýchodu, kde zasáhne Kubu a jižní cíp Floridy, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Kvůli vodě museli lidé opustit domovy

Eta na pevninu Nikaraguy udeřila doprovázená větrem o rychlosti 230 kilometrů v hodině a silnými dešti. Vichr zde vyvracel stromy, odnášel střechy a způsobil výpadky elektrického proudu.

V Hondurasu ještě před příchodem bouře musely stovky lidí opustit své domovy kvůli stoupajícím hladinám řek. Podle tamních úřadů voda zničila pět mostů, okolo 380 domů a zaplavila silnice. Odříznuto je bezmála čtyřicet obcí. Příval vody v severohonduraském městě El Progreso byl natolik silný, že tamní vězení bylo zaplaveno až do úrovně pasu. Trestanci byli převezeni do místních tělocvičen.

Již dříve úřady v Hondurasu a Nikaragui oznámily úmrtí dívky, na kterou doma spadla zeď ložnice, a dvou horníků, kteří se stali oběťmi sesuvu půdy v dole. V Hondurasu se také za prudkého deště utopil patnáctiletý chlapec, který se snažil překročit rozvodněnou řeku. Jednu oběť hlásí Guatemala, kde vydatný déšť podmáčel stromy a způsobil sesuvy půdy, uvedly tamní úřady.

Napršet může ještě hodně

Okolo šedesáti rybářů bouře uvěznila na moři u karibského pobřeží Hondurasu, žádný z nich se zatím nevrátil – tamní úřady doufají, že se uchýlili na některý z mnoha ostrůvků u pobřeží.

Než se Eta vrátí nad moře, očekává se, že v Hondurasu, Guatemale a Belize naprší dalších 40 až 75 centimetrů srážek, v Nikaragui se očekává 40 až 50 centimetrů. V některých oblastech však podle NHC může napršet až přes 100 centimetrů.

Eta je 28. pojmenovanou bouří letošní hurikánové sezony v Atlantickém oceánu, která zde trvá obvykle od června do listopadu.