Madrid jde kvůli koronaviru do uzávěry, lidé vycestují jen v nejnutnějších případech

Madrid a devět přilehlých měst vstoupil od páteční 22. hodiny kvůli špatné epidemické situaci do uzávěry, oznámil regionální šéf zdravotnictví Enrique Ruiz Escudero. Španělská metropole se tak stala prvním evropským městem, které od prvního vzestupu infekce letos na jaře podobné opatření znovu zavedlo. Omezení se dotýká cest do i z města.

Obyvatelé hlavního města a jeho okolí mají zakázáno vycestovat kromě nutných případů. Oblasti jsou zároveň kromě opodstatněných návštěv uzavřeny pro zbytek Španělů. Lidé mohou překročit městské hranice při cestě za prací či do školy, na návštěvu lékaře nebo na nákup. Naopak zakázané jsou cesty za všemi volnočasovými aktivitami.

Kromě cestovních restrikcí je upravena také otevírací doba restaurací a barů v metropoli, která je proslulá svým nočním životem. Nově musí podniky zavřít v jedenáct hodin večer a restaurace, posilovny a obchody musí o polovinu snížit kapacitu. Ve venkovních i vnitřních prostorách je zakázáno setkání ve větší než šestičlenné skupině. Parky a hřiště, o jejichž uzavírce španělská vláda dříve mluvila, nakonec zůstanou otevřené.

Madrid je momentálně koronavirem nejhůře zasaženým regionem Evropy. Metropole podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) za poslední dva týdny registruje 695 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel, což je více než dvojnásobek celošpanělského průměru a sedmkrát více než průměr Evropy, která minulý týden evidovala 94 případů na 100 tisíc obyvatel.

Nejhůř zasažená země v západní Evropě

Situace se však pomalu zlepšuje, domnívá se regionální šéf zdravotnictví Ruiz Escudero. „Výsledky jsou nadějné. Počet pacientů přijatých do nemocnic se v posledních čtyřech dnech snižuje. Celkový počet nakažených se za jeden týden snížil o 16 procent,“ uvedl.

Celkem se ve Španělsku od počátku epidemie koronavirem nakazilo téměř 779 tisíc lidí, což je nejvíce ze zemí západní Evropy. S covidem-19 zemřelo 32 tisíc pacientů.

Omezení volného pohybu, které se v metropoli dotkne bezmála pěti milionů lidí a které pro nejrizikovější oblasti ve Španělsku tento týden schválila centrální vláda, přijalo vedení madridského regionu se zdráháním.

Šéfka regionální vlády Isabel Díazová se v pátek před oznámením o zavedení nových opatření obrátila ve věci uzávěry na soud a centrální vládu obvinila, že překračuje své pravomoci. Uzavření metropole podle ní nepomůže v boji s koronavirem více, než preventivní opatření zavedená Madridem, a týdně bude lokální ekonomiku stát 750 milionů eur (20 miliard korun).

„Od soboty se bude možné dostat do Madridu z Berlína, ale ne z města Parla. Díky za ten chaos, Pedro Sánchezi,“ adresovala Díazová na Twitteru výtku španělskému premiérovi. Poukázala tím na to, že podle nařízení zůstane v hlavním městě otevřené mezinárodní letiště, které stále může přijímat cestující z jiných zemí. Město Parla leží zhruba 20 kilometrů od Madridu.