Čína rozšiřuje tábory pro Ujgury, varují australští výzkumníci

Události: Tábory pro Ujgury (zdroj: ČT24)

Čína podle nejnovější analýzy Australského institutu pro strategickou politiku (ASPI) rozšiřuje koncentrační tábory v Sin-ťiangu. Komunistická vláda přitom tvrdí, že takzvané převýchovné tábory pro Ujgury a příslušníky dalších menšin postupně ruší a že se zadržení zařazují do společnosti.

Satelitní snímky Sin-ťiangu ukazují, jak rostou detenční zařízení v neobydlených oblastech. Budovy za vysokými zdmi s drátěnými ploty a strážními věžemi jsou až pro deset tisíc lidí. Australský institut pro strategickou politiku objevil 380 takových míst. Desítky vyrostly v posledním roce. Je to v rozporu s tvrzením Pekingu, že tábory ruší.

„Důkazy naznačují, že mnoho vězňů z rozsáhlé ‚převýchovné‘ sítě v Sin-ťiangu je nyní formálně obviněno a uvězněno v bezpečnostních zařízeních vyššího stupně, včetně nově vybudovaných nebo rozšířených věznic,“ říká vedoucí projektu z ASPI Nathan Ruser.

Mapa detenčních center, ničených kulturních památek a mešit v Sin-ťiangu podle ASPI
Zdroj: aspi.org.au

Čína to popírá. Australský institut očerňuje, protože mezi jeho sponzory patří Spojené státy. „Plně respektujeme náboženská i lidská práva v Sin-ťiangu, a to včetně práv všech etnických skupin, Ujgury nevyjímaje,“ tvrdí mluvčí diplomacie Wang Wen-pin. Při organizovaných návštěvách táborů Čína ukazuje jen tanec a zpěv.

Vězni, kteří po propuštění unikli do exilu, ale vznášejí závažná obvinění z týrání, znásilňování a nucené sterilizace. „Nemůžeme se dostat za našimi příbuznými. Nemáme s nimi žádný kontakt. 99 procent Ujgurů, kteří žijí v exilu, úplně ztratilo kontakt s rodinou,“ popisuje šéf Světového kongresu Ujgurů Dolkun Isa.

Čína neprozrazuje, kolik táborů a zadržených v Sin-ťiangu je. Dostupné statistiky ale ukazují prudký nárůst počtu odsouzených. Před pár dny uplynulo šest let od rozsudku nad nejznámějším vězněm. Profesor Ilcham Tohti dostal za separatismus doživotí. Proces se považuje za začátek protiujgurské kampaně.