Páteční útok v Paříži asi souvisel s karikaturami Mohameda, píše agentura AFP

Události: Páteční útok v Paříži asi souvisel s karikaturami Mohameda (zdroj: ČT24)

Páteční útok v Paříži, při němž útočník pobodal dva lidi nedaleko někdejšího sídla redakce satirického časopisu Charlie Hebdo, mohl souviset s karikaturami proroka Mohameda, jež dříve časopis otiskl. Napsala to agentura AFP s odvoláním na své zdroje, podle nichž hlavní podezřelý z útoku po pátečním zadržení řekl, že karikatury proroka islámu neschvaluje. Po útoku bylo zatčeno osm lidí, z toho jeden byl propuštěn.

Hlavním podezřelým je osmnáctiletý Ali H., původem z pákistánského Islámábádu. Ten stačil utíkat ani ne hodinu, než skončil v poutech. Podle ministra vnitra Géralda Darmanina přišel do Francie před třemi lety jako nezletilý bez doprovodu.

Propuštěn byl třiatřicetiletý Alžířan, který útočníka po činu pronásledoval. Posléze se ukázalo, že byl pouze svědkem události, při níž byli zraněni muž a žena, novináři místní produkční firmy, kteří si na ulici vyšli z práce na kuřáckou pauzu. Jejich zranění jsou vážná, v ohrožení života nejsou.

Na místě zůstalo i několik svědků a použitá zbraň – kuchyňský sekáček na maso.

Vazba hlavního podezřelého byla v sobotu prodloužena o dalších 24 hodin, a protože se čin vyšetřuje jako pokus o vraždu s teroristickým kontextem, může trvat nakonec až 144 hodin.

Ve vazbě už podruhé

Muž byl zatčen už jednou, a to letos v srpnu, kdy byl rovněž „ozbrojen“ nestřelnou zbraní, totiž šroubovákem. Po příjezdu do Francie byl jako nezletilý předán do péče sociální služby a až do srpna u něj nikdo nepozoroval známky radikalizace. Podle zdrojů agentury AFP střídal bydliště a dvě hlavní jsou nyní pod dohledem.

Darmanin už v pátek označil útok za „islamistický teroristický čin“ a nařídil také posílení policejní ochrany všech „symbolických míst“, o tomto víkendu zejména židovských, protože na neděli a pondělí připadá židovský svátek jom kippur.

Páteční útok se odehrál na ulici, kde dříve sídlila redakce Charlie Hebdo. Ta se stala v lednu 2015 terčem útoku dvou islamistických radikálů, kteří zabili 12 lidí a dalších 11 osob zranili. Začátkem tohoto měsíce v den zahájení procesu s obžalovanými z podílu na atentátu z roku 2015 a na následném útoku na židovský obchod s potravinami otiskl Charlie Hebdo opět karikatury proroka Mohameda.