Kotlebovi hrozí vězení a ztráta mandátu. Podle prokurátora není pochyb, že je neonacista

Trest vězení žádá slovenský prokurátor pro předsedu krajně pravicové opoziční strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu v procesu, ve kterém Kotleba čelí obžalobě v souvislosti s rozdáváním šeků s údajně extremistickou symbolikou. V případě, že by byl pravomocně odsouzen, přišel by také o křeslo poslance sněmovny. Během líčení vinu odmítl, podle jeho obhájce nebyl v kauze spáchán trestný čin.

Prokuratura obžalovala Kotlebu za to, že v roce 2017 na střední škole v Banské Bystrici předal před téměř čtyřmi sty pozvanými hosty třem rodinám finanční dar prostřednictvím symbolických šeků. Každý byl na částku 1488 eur (39 700 korun).

Čísla 14 a 88 jsou podle vyšetřovatelů známá a používaná v extremistické symbolice. Dar byl předán v den výročí válečného slovenského státu. Tehdejší Slovenská republika, ke které se ĽSNS hlásí, byla spjata s nacistickým Německem.

„Využil neonacistickou symboliku tak, aby nenechal své příznivce na pochybách, že je neonacista a neofašista. Jde o úmyslné jednání předsedy politické strany,“ řekl prokurátor o šecích, které Kotleba předával.

Podle Kotleby je postup vyšetřovatelů účelový

Kotleba, jehož strana získala v únorových parlamentních volbách zhruba osm procent hlasů, postup vyšetřovatelů ve své kauze během líčení kritizoval. Tvrdil, že vyšetřovatel účelově rozdělil sumu 1488 eur na dvě číslice 14 a 88 a že nezohlednil označení měny.

Zmíněné číslo 14 podle slovenské prokuratury odkazuje na počet slov anglické věty pravicového teroristy Davida Lanea, která v překladu zní: „Musíme zajistit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí.“ Osmička má zastupovat osmé písmeno abecedy, kterým je H, a 88, tedy HH, je považováno za zkrácený tvar nacistického pozdravu Heil Hitler.

Také předvolaný znalec u soudu dříve vypověděl, že číslice 14 se na extremistické scéně používá v rasistickém kontextu a u čísla 88 jde o zmíněný nacistický pozdrav.

Sazba od čtyř do osmi let vězení

Soudkyně dříve oznámila, že obžalobu v Kotlebově případu bude možná posuzovat podle přísnějšího ustanovení trestního zákona, než navrhovala prokuratura.

Žalobce se v závěrečné řeči přiklonil ke zmíněné možnosti a navrhl soudu, aby Kotlebovi za trestný čin založení, podpory a propagace hnutí směrujícího k potlačení základních práv a svobod uložil trest v dolní polovině příslušné trestní sazby. Ta činí čtyři až osm let vězení. Podle původní obžaloby Kotlebovi hrozilo nanejvýš tříleté vězení.